Capital.ba

Visoke cijene umanjiće potrošnju gasa iduće godine

03.10.2022. / 15:30

PARIZ – Potražnja za prirodnim gasom u Evropi pašće sljedeće godine jer visoke cijene tjeraju nacije da preduzmu mjere za uštedu energije usred ograničenja ruske ponude, navodi Međunarodna agencija za energiju.

FOTO: Pixabay

Visoke cijene gasa dovesće do pada potrošnje u Evropi za četiri odsto u 2023. godini, nakon što je ove godine pala za rekordnih 10 odsto, navodi IEA u kvartalnom izvještaju o gasu. Pad je najizraženiji u industrijskom sektoru, ali je evidentan i u proizvodnji električne energije, što je ove godine smanjilo globalnu potražnju za gasom za 0,8 posto.

“Ruska invazija na Ukrajinu i oštro smanjenje isporuke prirodnog plina Evropi nanose značajnu štetu potrošačima, preduzećima i čitavim ekonomijama – ne samo u Evropi već i u ekonomijama u nastajanju i razvoju”, rekao je Keisuke

Sadamori, direktor za energetska tržišta i sigurnost IEA, navodi se u izvještaju.

EU poduzima mjere kako bi se uhvatila ukoštac s najgorom energetskom krizom u posljednjih nekoliko decenija, eskaliranom ozbiljno smanjenim protokom iz Moskve, nekada najvećeg dobavljača plina u regionu. Evropljani se suočavaju s hladnom zimom jer su zbog porasta cijena prirodnog gasa računi za struju porasli. EU je pozvala na dobrovoljno smanjenje potražnje za plinom za 15 posto u poređenju s petogodišnjim prosjekom.

Ako se potražnja ne obuzda, skladišta u regionu će pasti na kritično nizak nivo od pet posto u februaru, ako isporuka tokovima ruskog gasovoda potpuno prestane od 1. novembra, procjenjuje IEA. Ovako male zalihe mogle bi stvoriti poremećaje ako dođe do naglog zahlađenja tokom kasne zime.

“Mjere uštede plina bit će ključne za minimiziranje potrošnje iz skladišta i održavanje zaliha na adekvatnim nivoima do kraja sezone grijanja. Predviđa se da će globalna potrošnja plina porasti za samo 0,4 posto sljedeće godine, ali izgledi su podložni visokom nivou neizvjesnosti, posebno u pogledu budućih akcija Rusije i ekonomskih uticaja održivih visokih cijena energije”, saopštila je IEA.

Uprkos anemičnoj potražnji, evropska potraga za alternativnim izvorima pojačava globalnu konkurenciju za tečni prirodni gas. IEA predviđa da će se evropski uvoz LNG-a ove godine povećati za više od 60 milijardi kubnih metara ili više nego dvostruko veći iznos od povećanja globalnog izvoznog kapaciteta LNG-a.

“Izgledi za tržišta gasa ostaju mutni, ne samo zbog nepromišljenog i nepredvidivog ponašanja Rusije”, rekao je Sadamori. “Ali svi znakovi ukazuju na to da će tržišta ostati vrlo rigidna sve do 2023. godine.” Bloomberg Adria

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!