Capital.ba

Grčka očekuje sporiji priovredni rast iduće godine

03.10.2022. / 13:45

ATINA – Vlada u Atini predviđa sporiji privredni rast sljedeće godine nakon snažnog oporavka u 2022, pošto se očekuje da će rastući troškovi energije i veća inflacija ukočiti domaću tražnju.

grčka turizam

Foto: Pexels

Prema vladinom nacrtu budžeta za 2023. objavljenom danas, procenjuje se da će rast privrede iznositi 2,1 odsto iduće godine u odnosu na ovogodšnju stopu od 5,3 procenta, prenosi Rojters.

Takođe se predviđa da će Grčka dogodine ostvariti primarni budžetski suficit od 0,7 odsto brutoi domaćeg proizvoda (BDP) naspram 1,7 odsto ove godine.

Javni dug zemlje za narednu godinu je projektovan na 161,6 odsto BDP-a sa ovogodišnjeg nivoa od 169,1 procenat BDP-a. Agencije

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!