Capital.ba

Zaplijenjena jahta ruskog milijardera prodana za 38 miliona dolara

02.10.2022. / 8:01

GIBRALTAR – Luksuzna jahta koja je bila u vlasništvu sankcionisanog milijardera Dmitrija Pumpjanskog prodana je u Gibraltaru za 37,5 miliona dolara – za pola svoje prijavljene vrijednosti – u prvoj javnoj aukciji imovine zaplijenjene zbog ruskog napada na Ukrajinu.

FOTO: Pixabay

Jahta Axioma duga je 72 metra i ima pet paluba, a stavljena je na prodaju nakon što je JPMorgan Chase & Co. zatražio povrat zajma od 20,5 miliona evra, vezanog za brod. Identitet ponuditelja koji je pobijedio nije otkriven, ali je kupoprodajna cijena na otprilike polovici prvobitno procijenjenih 75 miliona dolara.

Plutajuću palatu koja se može pohvaliti infinity bazenom i 3D kinom u martu su zaplijenile vlasti na britanskom teritoriju, na ulazu u Sredozemno more.

To je prva superjahta stavljena na javnu aukciju otkako je ruska invazija na Ukrajinu vlasti natjerala na zamrzavanje luksuznih plovila u lukama u cijelom svijetu, te postavlja standard za buduće cijene prisilno zaplijenjenih i zatim prodanih jahti u ruskom vlasništvu.

Pobjednik je odabran među 63 ponude nakon završetka “poboljšanog procesa dubinske analize”, rekao je gibraltarski Admiralitet.

JPMorgan je odbio komentar. Advokati kompanije u Gibraltaru rekli su u izjavi na svojoj web stranici da će banka “u konačnici nadoknaditi sve dugovane iznose”.

JPMorgan je dao zajam tek u decembru 2021. godine, prema sudskim podnescima, a Pumpjanski je naveden kao jamac. No samo je nekoliko dana nakon invazije milijarder svoje udjele u holdingu prenio na drugu osobu.

Pumpjanskog je Evropska unija sankcionirala 10. marta, a zatim pet dana kasnije i Velika Britanija. Kao i drugi tajkuni na meti, i on je pokušao restrukturirati svoju ključnu imovinu. Prenio je svoj udio u TMK PJSC-u, najvećem proizvođaču čeličnih cijevi u Rusiji, i napustio upravni odbor kompanije. Bloomberg Adria

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!