Capital.ba

Rekordan rast potrošačkih cijena u evrozoni

01.10.2022. / 16:35

BRISEL – Potrošačke cijene u evrozoni tokom septembra porasle su za rekordnih deset odsto, saopšteno je danas iz Evropske kancelarije za statistiku /Evrostat/.

inflacija

FOTO: Pixaby

Indeksi potrošačkih cijena mjere promjene cijena proizvoda i usluga koje domaćinstva nabavljaju za zadovoljenje svojih potreba. Ovi indeksi se koriste kao mjera inflacije.

Prema podacima Evrostata, usljed porasta cijena energenata od 41 odsto godišnja stopa inflacije u evrozoni dostigla je rekordan nivo od početka mjerenja.

Analitičari navode da će stopa inflacije bez presedana ohrabriti Evropsku centralnu banku /ECB/ da zadrži aktuelnu politiku rasta kamatne stope radi smanjenja cijena, uprkos riziku od pokretanja ekonomske recesije u Evropi.

Rast inflacije na deset odsto uslijedila je nakon rasta na 9,1 odsto u avgustu.

U Njemačkoj je stopa inflacije porasla na 10,8 odsto, a u Francuskoj je 6,2 odsto.

Inflacija u Holandiji iznosi 17,1 odsto što je najviše od Drugog svjetskog rata.

Direktor ECB Kristin Lagard je tokom sedmice sugerisala da će nastojati da na narednom sastanku 27. oktobra još jednom poveća kamatnu stopu za 0,75 odsto. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!