Capital.ba

Južna Koreja smanjila proizvodnju čipova

30.09.2022. / 13:05

SEUL – Proizvodnja poluprovodnika u Južnoj Koreji pala je prvi put u više od četiri godine, što je znak da se proizvođači čipova pripremaju za usporavanje globalne potražnje.

mikročip

FOTO: Pixabay

Proizvodnja poluprovodnika pala je za 1,7 odsto u augustu u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je oštar preokret u odnosu na povećanje od 17,3 odsto objavljeno u julu, pokazali su u petak podaci Statistike Koreje.

Prvi pad proizvodnje od januara 2018. poklapa se s rastom zaliha čipova koje su u augustu bile veće za 67,3 odsto, što sugeriše da se proizvođači prilagođavaju pogoršanim očekivanjima u svjetskoj privredi. Fabričke isporuke su također pale drugi mjesec zaredom u augustu, pa su niže za 20,4 odsto, saopštio je zavod za statistiku.

Ova tri indikatora nude najnovije dokaze da globalna ekonomija ide ka padu, vođena manjom potražnjom za elektronikom koja je bila glavni izvor ekonomskog rasta.

Kompanija Micron Technology Inc. u SAD-u objavila je slabu prognozu za tekući kvartal, rekavši da brzo djeluje kako bi se izborila sa slabljenjem potražnje, uključujući usporavanje proizvodnje.

Ranije ovog mjeseca korejski Samsung Electronics Co. također je upozorio na sumorna očekivanja Prihoda za drugu polovinu godine. Tržište dinamičke memorije sa slučajnim pristupom, Samsungovog ključnog pokretača prihoda, toliko brzo pada da se prepolovilo u periodu između maja i jula, prema IC Insights.

Proizvođači čipova su najveći industrijski sektor u ekonomiji Južne Koreje, koja se oslanja na trgovinu, koja se bori s visokim cijenama energije i valutom koja je ove godine najviše depresirala u Aziji mimo jena. Bloomberg Adria

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!