Capital.ba

Suša smanjila proizvodnju struje hidroelektrana u Austriji

29.09.2022. / 11:30

 BEČ – Dugi period suše, koji je obilježio juli i nastavio se u avgustu, odrazio se na proizvodnju struje hidroelektrana u Austriji.

proizvodnja električne energije

FOTO: Pixabay

U poređenju sa avgustom prošle godine, ovog avgusta hidroelektrane su proizvele za 37 odsto manje struje, saopštila je elektromreža APG.

Austrija je time mogla pokriti samo oko 77 odsto potreba za električnom energijom, a ostatak je morala da uvozi.

“Klimatske promjene nam svima u Evropi, a tako i u Austriji prave probleme u energoprivredi”, rekao je direktor APG Gerhard Kristiner u saopštenju.

U prošlosti je Austrija uvijek bila u stanju da tokom ljeta izvozi struju.

U avgustu prošle godine je izvezeno oko 257 gigavat sati struje, a ove godine istog mjeseca Austrija je morala da uveze 958 gigavat sati struje iz inostranstva.

Proizvodnja struje vjetroparkova je porasla za 35 odsto, ali taj rast nije mogao da pokrije nedostajuću proizvodnju hidroelektrana. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!