Capital.ba

Spremna suspenzija i smanjenje carinskih stopa na repromaterijal

28.09.2022. / 13:19

SARAJEVO – Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH pripremilo je odluku o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza repromaterijala i sirovina koja bi trebala da se primjenjuje tokom naredne godine.

Geox

FOTO: Pixabay

Uglavnom je riječ o proizvodima koje se ne mogu naći na domaćem tržištu u dovoljnim količinama.

Odlukom su obuhvaćene 63 tarifne oznake u sektorima tekstilne, obućarske, hemijske, metalne, prehrambene i grafičke industrije, kao i elektroindustrije.

Iz resornog ministarstva napominju da se odluka ne odnosi na robu iz zemalja sa kojima BiH ima sporazum o slobodnoj trgovini. To su uglavnom zemlje koje nisu članice Evorpske unije.

Bez obzira na rok primjene, Savjet ministara može u toku godine preispitati odluku i staviti je van snage ako više nije u interesu bosanskohercegovačke privrede ili izmjenjenih okolnosti i trendova na tržištu”, stoji u prijedlogu Odluke o kojoj treba da se izjasni Savjet ministara BiH.

Vlast u Bosni i Hercegovini godinama sprovodi ovu odluku. Međutim, ni ove godine nije ispoštovan jedan od osnovnih zahtjeva poslodavaca, a to je da ovo bude stalno rješenje, a ne privremena mjera.

Bez obzira na to u Privrednoj komori Republike Srpske kažu da je ona dala ogromne rezultate.

Dobro je da je ona već u proceduri kako bi se usvojila do početka decembra da bi ljudi koji uvoze u svojim planovima mogli na nju da računaju i na osnovu toga da pravde kalkulacije svojih proizvoda”, kaže za CAPITAL predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić.

On ne sumnja da će bez obzira na izbore, ona biti usvojena.

To je rješenje koje funkcioniše godinama i bez obzira ko bio u Savjetu ministara BiH mislim da će imati sluha da pomogne privredi bar na ovaj način”, zaključio je on.

Odluku možete pogledati OVDJE.

CAPITAL: D. T.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!