Capital.ba

Novitović uhapšen nakon saslušanja zbog zapošljavanja Zeljkovića

26.09.2022. / 16:51

BANJALUKA – Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite i funkcioner Ujedinjene Srpske Milan Novitović dao je iskaz u Republičkom javnom tužilaštvu u svojstvu osumnjičenog za nezakonito angažovanje stranačkog kolege i bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Branislava Zeljkovića na mjestu svog savjetnika, a u toku davanja iskaza, policija ga je lišila slobode.

Zeljković savjetnik

Foto: Srna

Novitovićev advokat Nebojša Pantić potvrdio je za portal CAPITAL da je njegov klijent u petak dobio poziv da se danas javi u tužilaštvo u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja. Pantić kaže da u pozivu nije bilo precizirano za šta se konkretno tereti Novitović, dodajući da je sporna i način na koji je njegovom klijentu upućen poziv.

Poziv je upućen faksom na adresu Republičke uprave civilne zaštite u Istočnom Sarajevu, što je samo po sebi neprimjereno. Uprkos tome, Novitović se odazvao na taj poziv, a kada smo došli u tužilaštvo saznali smo da se sumnjiči da je nezakonito angažovao Branislava Zeljkovića. On je na te okolnosti dao iskaz, a onda je došla policija i uhapsila ga u prostorijama tužilaštva. Nisam do sada doživio da neko daje iskaz u tužilaštvu u svojstvu osumnjičenog, a da ga poslije toga uhapsi policija. Čini mi se da sve to ima veze sa izborima“, kaže Pantić.

Poziv za saslušanje, a potom i hapšenje uslijedilo je nakon pisanja portala CAPITAL da je Novitović nezakonito zaposlio bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Srpske koji je pod istragom, a nedugo nakon što je Zeljković napustio istražni zatvor.

Nakon toga Transparencyi International BiH je obavijestio Upravnu inspekciju da Zeljković ne ispunjava uslove za ovo radno mjesto jer je završio farmaciju.

Navode Transparency Internationala zatim je potvrdila i Upravna inspekcija koja je direktoru Civilne zaštite naložila da Zeljkoviću uruči rješenje o prestanku radnog odnosa u roku od 15 dana. Međutim, Novitović je odbio da postupi po nalogu upravne inspekcije, a umjesto toga donio je dopune pravilnika o sistematizaciji kojom je, osim Zeljkoviću, omogućio ostanak na poziciji i svom zamjeniku Nenadu Ćuku, koji takođe nije ispunjavao uslove, jer je po struci diplomirani ekonomista.

FOTO: Snežana Mitrović N1/Twitter

Politika i pravo

Zanimljivo je da se predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić nije oglašava u vezi sa nezakonitim angažovanjem Zeljkovića, dok je komentarišući priznanje Andree Dorić iz Socijalističke partije da je uz pomoć stranke došla na rukovodeće pozicije rekao da ga je sramota takvih stvari. Ipak, juče je Ujedinjena Srpska saopštila je da poziv Novitovića na saslušanje nekoliko dana pred izbore predstavlja pokušaj da se smanji rejting te stranke, kao i da će ubrzo predstaviti svoja saznanja o svemu tome.

Iz Ujedinjene Srpske su naveli da članovi ove stranke i građani znaju da takvi postupci nemaju veze sa pravdom i pravom već da je u pitanju zloupotreba pravosuđa u političke svrhe.

Ubrzo ćemo razotkriti i javno predstaviti svoja saznanja bez obzira ko stoji iza svega toga, domaći autori koji se plaše uspjeha Ujedinjene Srpske ili strani faktori koji pokušavaju da razjedine koalicione partnere i tako utiču na rezultate izbora. Na taj način se pokušavaju oslabiti ili uništiti institucije vitalne i neophodne za funkcionisanje društva i Republike Srpske, posebno u vanrednim situacijama“, saopšteno je iz US.

Srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je ispitivanje Novitovića potpuno nepotrebno i da je to miješanje u izborni proces.

Ono što znam je da se nešto pripisuje u vezi sa zapošljavanjem bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo. To je nešto što je u sferi ličnog obračuna tužioca i njihove prepotencije u tom pogledu“, rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

Dodik smatra da ovo pogotovo nije trebalo da se učini u vremenu pred izbore, da je isključivo motivisano s ciljem da napravi pometnju među ljudima, napomenuvši da Novitović nije neko ko nije dostupan.

Očigledno da to što oni inkriminišu Novitovića ne može logički biti održano na neki drugi način“, rekao je Dodik. Ali, dodao je, oni su odlučili da se ovako direktno umiješaju u izborni proces.

CAPITAL: Darko Momić

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Novitović uhapšen nakon saslušanja zbog zapošljavanja Zeljkovića

    1. Zorana

      Ovo su male mace za one u Lutriji Republike Srpske, ali uskoro će i oni ovako.

    2. Mile

      Kad će Stevandić iza rešetaka?