Capital.ba

Bitcoin stabilan, ali malo fali da padne na nivo iz 2020. godine

21.09.2022. / 15:00

VAŠINGTON – Investitori u kriptovalute čekaju odluku Federalnih rezervi u kojoj se vjerovatno krije ključ za to da li Bitcoin može da izbjegne padove na nivoe posljednji put viđene kada je pandemija buktala širom svijeta.

FOTO: Pixaby

Najveća kriptovaluta se malo mijenjala i vrijedila je oko 19.000 dolara u srijedu u 11.44 u Singapuru, dok su drugi glavni novčići kao što su ether, solana i avalanche takođe bili stabilni. Pad Bitcoina za više od sedam odsto – nešto što se može dogoditi za nekoliko sekundi u svijetu digitalne imovine – vratilo bi ga na cijene iz 2020.

Tržišta bi mogla privremeno da odahnu ako Fed ponovo podigne troškove pozajmljivanja za tri četvrtine procentnog poena – kako se očekuje – i time se odluči za manje agresivan potez. Međutim, veće povećanje od jednog procentnog poena za borbu protiv inflacije moglo bi da izazove veliki pritisak na rizičniju imovinu, ugrožavanjem likvidnosti.

“Ako FOMC (engl. Federal Opet Market Committee – Federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu, prim. aut.) ostvari povećanje manje od 100 baznih poena, imalo bi smisla vidjeti mali predah na tržištima – ovo bi moglo biti i širih razmjera ako bi se FOMC odlučio za povećanje manje od 75 baznih poena, mada se to čini malo vjerovatnim”, rekao je John Toro, šef trgovine na berzi koja operiše digitalnom imovinom Independent Reserve.

MVIS CryptoCompare Digital Assets 100 Index pada ove nedjelje, bilježeći gubitke u 2022. od oko 60 odsto u poređenju sa 21 odsto za globalne akcije. Korelacija između akcija i Bitcoina je viša, čak je i blizu rekorda, što pokazuje kako imovina reaguje na uobičajene makrofaktore.

“Ako na kraju budemo vidjeli 100 baznih poena, mogli bismo da se susretnemo s priličnom volatilnošću u sektoru virtuelnih novčića, nakon objave Feda”, rekla je Laura Vidiella del Blanco, potpredsjednica odjeljena za poslovni razvoj i strategije u LedgerPrimeu, za Bloomberg TV. Bloomberg Adria

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Bitcoin stabilan, ali malo fali da padne na nivo iz 2020. godine

    1. borisdj

      Jedan Btc blog, mala eKnjiga:
      https://infopedia.io/revolution-of-money/
      (Ispod naslova jezik se može prebaciti na Local)

      (r)Evolucija Novca
      Novac i platni sistem sutrašnjice – Uspon Bitcoin-a sa pričom o kripto industriji