Capital.ba

Cijena zlata blizu dvogodišnjeg minimuma

20.09.2022. / 15:30

VAŠINGTON – Cijena zlata se približila dvogodišnjem minimumu, jer investitori odmjeravaju za koliko će baznih poena Federalne rezerve povećati kamatnu stopu, što bi moglo da izvrši ponovni pritisak na plemeniti metal.

FOTO: Pixabay

Zlato, koje se kretalo iznad 1.700 dolara za uncu u prvoj polovini septembra, palo je ispod te granice prošle nedjelje. Iako se od tada cijena stabilizovala, potez Feda u srijedu da poveća stope za čak 100 baznih poena kako bi se suprotstavio inflaciji mogao bi da podstakne još jedan pad beskamatnog plemenitog metala.

Ipak, zlato “demonstrira otpornost” pred odluku Feda o kamatnoj stopi, rekao je izvršni predsednik Yamana Gold Peter Marrone u intervjuu za Bloomberg TV. Primjećuje kako azijski kupci pomažu cijenama, uključujući snažnu podršku zemalja poput Indije, kao i Kine, gdje je kupovina zlatnog nakita bila ograničena izbijanjem kovida.

Ukupan uvoz nemonetarnog zlata u Kinu je prošlog mjeseca skočio na 182 tone, što je najveća količina od juna 2018. godine, sa 176 tona u julu, prema podacima carinske uprave zemlje.

Dugoročno, entuzijasti u polugama na godišnjem Denver Gold Forumu ove sedmice su optimistični. Cijene će dostići 1.806,10 dolara po unci do kraja godine, prosječna je procjena 10 učesnika najvećeg godišnjeg skupa u industriji.

Zlato se malo promijenilo na 1.673,02 dolara za uncu u 13.08 u Singapuru. Bloomberg Dollar Spot indeks je bio stabilan. Pali su srebro, platina i paladijum. Bloomberg Adria

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!