Capital.ba

Loto dobitnik krpi rupe u banjalučkom budžetu

19.09.2022. / 16:20

BANJALUKA – Banjalučaninu koji je u petak naveče postao dobitnik loto plus premije i osvojio fantastičnih 3,2 miliona evra (6.240.000 KM), pripala je čast da zakrpi rupe u budžetu grada u koji će po osnovu poreza na dobitke od igara na sreću ostaviti 30 odsto “svoje sreće”, odnosno oko dva miliona maraka.

FOTO: Pixaby

Ovo su za portal CAPITAL potvrdili u Lutriji Republike Srpske, ističući da prema Zakonu o igrama na sreću Republike Srpske jedinici lokalne samouprave po osnovu poreza na dobitke od igara na sreću, za dobitke preko 100.000 KM, pripada 30 odsto od ukupnog dobitka.

“Dobitak se isplaćuje iz fonda dobitaka, a priređivač igara na sreću pri isplati dobitka obračunava i obustavlja odgovarajući iznos poreza na dobitke. Rok za isplatu dobitaka propisan je članom Zakon o igrama na sreću Republike Srpske”, rekli su nam u Lutriji RS.

A zakon kaže da “isplata novčanog dobitka, odnosno preuzimanje robnih i drugih dobitaka u lutrijskim igrama obavlja se u roku određenom pravilima lutrijske igre, koji ne može biti duži od 60 dana od objavljivanja konačnog izvještaja o rezultatima te igre”.

Banjaluka će tako, iz fonda dobitnika, začepiti rupu nastalu nakon što joj je Đorđe Davidović, zvani Đoko Ekvator, povukao dva miliona maraka sa računa na osnovu presude iz spora zbog parcele na Starčevici na kojoj je izgrađena rejonska kotlovnica.

Gradski menadžer Banjaluke Bojan Kresojević za portal CAPITAL potvrdio je da očekuju uplatu, ali da još uvijek nemaju previše detalja o svemu.

“Mi za sada nemamo neke posebne informacije, ali očekujemo da će Poreska uprava RS kao nadležna institucija u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak negdje oko 30 odsto od bruto iznosa dobitka preusmjeriti na račun grada Banjaluka. Još uvijek nismo dobili nikakvu informaciju po tom pitanju, ali očekujemo u narednom periodu da ćemo dobiti tu informaciju i da će sve biti u redu, odnosno da će Grad Banjaluka dobiti negdje oko 2.000.000 maraka”, rekao je Kresojević.

Kombinacija koja je Banjalučaninu donijela milione je 7, 25, 16, 24, 19, 18, 10, a izvučena je nakon godinu i sedam mjeseci.

CAPITAL: A. P. – D. M.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Loto dobitnik krpi rupe u banjalučkom budžetu

    1. Aleksandar

      Nemaju oni više niti marke da isplate. Morali su za prošli dobitak dići kredit za isplatu Opštini Prnjavor i založiti svoju zgradu za taj kredit. Svakako se vodi istraga protiv uprave koja je za manje od godinu dana Lutriju Republike Srpske dovela u propast. Možda nakon istrage se i nađe novac da se isplati Grad Banja Luka.

      • Dejan

        Morali su za prnjavor jer su već jednom platili porez u srbiji za isti dobitak. Sad već valjda znaju da ne plate 2x porez

        • Aleksandra

          Oni nemaju blage veze sa životom. Zato su i postavljeni polupismeni ljudi na rukovodeća mjesta.