Capital.ba

Spisak najvećih donatora Banjaluke i gradonačelnika Stanivukovića

13.09.2022. / 16:12

BANJALUKA – Privrednici, kako velike kompanije tako i preduzetnici u RS su neočekivano velikodušni prema administraciji gradonačelnika Draška Stanivukovića. Kroz brojne donacije Banjaluka je, između ostalog, dobila koncerte, fontanu, lift, plažu, klupe, sadnice… Ekonomisti i analitičari pozdravljaju društveno odgovorno poslovanje, ali upozoravaju na mogući sukob interesa i da li te kompanije od gradske vlasti dobijaju ili očekuju neku korist.

FOTO: Grad Banjaluka

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković se nedavno pohvalio da je uz pomoć donatora dosta toga urađeno u Banjaluci.

Objasnio je da je za nedavno održani koncert rok grupe „Bijelo dugme“ donatori izdvojili pola sredstva, a ostatak Grad Banjaluka.

Isto tako je naglasio da je Grad Banjaluka „uštedio“ 250.000 KM na plaži u Srpskim Toplicama, jer je pola sredstva od uloženih 500.000 KM za obnovu ove lokacije, obezbijeđeno donacijom kompanije „M:tel“.

„Za fontanu (u parku Mladen Stojanović) 250.000 KM je dala kompanija „Malbašić“, a za park u Rosuljama 100.000 KM je dala porodica Stanivuković, a isto toliko i za jesenju i proljetnu sadnju“, kazao je Stanivuković i dodao da dio dječjih igrališta Grad Banjaluka „gradi uz pomoć donatora“.

FOTO: A. Čavić/ Grad Banjaluka

Zanimljivo, kompanija Malbašić, ne spominje se u zvaničnom spisku donatora. Administracija je namjerno izostavila ili za donaciju ove kompanije zna samo gradonačelnik.

Druga polovina koncerta

Portal CAPITAL je tražio od Gradske uprave podatke o svim donatorima. Informacije koje su dostavili pokazuju da u njima učestvuju najznačajnije kompanije iz svih sektora: građevine, telekomunikacija, bankarskog sektora, igara na sreću,….

Kada su u pitanju tačni iznosi novčanih donacija u Gradskoj upravi su bili škrti na odgovorima, za razliku od Stanivukovića, ali spisak dobara ili usluga koje je grad dobio pokazuju da njihova vrijednost nije mala.

Jedan od poslednjih događaja, koji uključuje donatore je bio koncert grupe „Bijelo dugme“, a iz Grada poručuju da se radi o „jednoj od najvećih donacija“.

Taj koncert je bio jedan od događaja, koji je Grad Banjaluka organizovao u sklopu proslave početka nove školske godine, kao dio manifestacije „Veliki početak“.

Za organizaciju muzičkih sadržaja ove godine je izdvojeno 200.953 KM i upravo je ta informacija podigla veliku buru u javnosti, jer je Grad uporno ćutao o izvorima finansiranja za tu manifestaciju.

Stanivuković je samo rekao da su pola koncerta finansirali donatori, a iz Grada Banjaluka navode da su to bile kompanije „M:tel“, „Banjalučka pivara“, „Ideal“, „Unikredit banka“, „Alfom“, „Eko Toplane“ „3D Box“, „Vivia“ i mnogi drugi donatori.

„Neki su koncert pomogli kroz finansijska sredstva, a neki kroz vrijedne nagrade“, kazali su u Gradu, ali nisu precizirali o kojim iznosima je riječ.

 

Pohvala, ali oprez od koruptivnog rizika

Iz Transparency International BiH poručuju da generalno donacije same po sebi nisu neuobičajene niti sporne, jer se dešavaju u raznim lokalnim zajednicama, pogotovo od strane privatnih kompanija koje dobro posluju i koje na taj način vraćaju dug lokalnoj zajednici.

Međutim problem se može javiti ukoliko dolazi iznenadno do donacija većih vrijednosti, određenih kompanija kojih ranije nije bilo, gdje se može podrazumjevati da se nešto može tražiti zauzvrat, kao što je na primjer slučaj da pojedine firme počnu naprasno da dobijaju unosne poslove javnih nabavki. To ne mora nužno biti slučaj, međutim uvijek postoje koruptivni rizici kada se odjednom jave firme, koje ranije nisu bili donatori sa većom iznosima, jer po definiciji tamo gdje je manjak transparentnosti, uvijek postoje rizici od koruptivnih radnji”, kazao je Damjan Ožegović iz Transparency International BiH.

FOTO: A. Čavić/Grad Banjaluka

Veliki broj zainteresovanih za fontanu

Kada je u pitanju izgradnja fontane u parku „Mladen Stojanović“, informacije koje stižu iz Grada pokazuju da je bilo i drugih donatora osim kompanije koju je imenovao Stanivuković, kao što su firme: GP „Tepić“, „Valek commerce“, „Binis beton“, „Hidro – Kop“ , MKR „Kremenović“ te „ABC Solutions“.

U Gradskoj upravi su naveli da je bilo i drugih, manjih i većih projekata u kojima su učestvovali donatori.

Tako su „TBL nekretnine“ poklonile betonske stolove za šah i tri betonske klupe u naselju Nova varoš vrijednosti oko 3.546 KM, Centar za projektovanje i konsalting „CPK“ je poklonio glavni projekat za izgradnju Centralnog spomen obilježja, Adiko banka Banjaluka je poklonila rotirajuće fotelje koje su postavljene kod govornice na Trgu Krajine, GP „Gradip“ Prnjavor je donirao lift u Domu omladine, a „Orfej“ stepenište u tom objektu.

„Fokus invest“ je poklonio ozvučenje u Gospodskoj ulici, a građevinska firma „Tekton“ uređenje zelenih površina.

Sportski tereni važni za kladionice

Kompanija „Mozzart“ je donirala sportski teren u naselju Borik u vrijednosti oko 30.000 KM, građevinska firma „Aragosta invest“ košarkaške terene, dok su firme „Hidroenergo“, „Studio design“ i „Novo RS“ zaslužni za sanaciju sportskog terena.

Sport šop „Jošo“ je poklonio držače za bicikle koji su postavljeni ispred Gradske uprave Banjaluka, dok je „Triglav osiguranje“ izdvojili oko 3.000 KM za sanaciju šljunčane podloge ljetne pozornice tvrđave „Kastel“, a kompanija „Meridian“ je donirala koncert povodom proslave 8. marta, Međunarodnog dana žena na Trgu Krajine.

Grupacija „Porsche“ je donirala punjač za električne automobile, „ABC solutions“ klupe, držače za bicikle te sadnice platana u MZ Nova varoš, kompanija „Colorit“ je poklonila iscrtavanje „zabavnih školica“ u 16 škola u gradu, a „Naša banka“ je izdvojila 4.000 KM za dekorisanje ulica abažurima.

FOTO: A.Čavić/Grad Banjaluka

Sadnice omiljen poklon gradu

Naveli su da je veliki broj kompanija i organizacija doniralo sadnice gradu i to: kompanije „Meridian Tech“, „Info media group“, Misija „OEBS“ u Bosni i Hercegovini, „Helsinški parlament građana“ Banjaluka, te NLB banka Banjaluka, koja je uz to donirala i klupe.

Naveli su da je u toku prošle godine, u okviru najveće jesenje sadnje u gradu, veliki broj sugrađana i društveno odgovornih kompanija doniralo sadnice.

Međunarodna humanitarna organizacija „28. jun“ donirala je hranilicu za pse koja se nalazi pored parka“, kazali su u Gradskoj upravi.

Donacije porodice Stanivuković

Sa donacijama nije zaostajala ni porodica gradonačelnika Banjaluke. Iz Gradske uprave Banjaluka su poručili da je porodica Stanivuković uz park u naselju Rosulje donirala i obnovu trim staze u parku „Mladen Stojanović“, sadnice za Novi gradski park, te govornicu na Trgu Krajine.

CAPITAL: Vesna Popović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Spisak najvećih donatora Banjaluke i gradonačelnika Stanivukovića

    1. Ratko

      Za kladionice bi trebala da postoji totalna zabrana bilo kakvog reklamiranja!!! Isto tako normalno bi bilo da ih nemamo po 5 i više jedna do druge, a primjećujem i da gdje god se pojavi slobodan prostor u BL tu se otvara kladionica, da li je to normalno??? Ja znam da je to još jedan način da ova država izvlači novac iz džepova građana, ali dobar dio tog novca odlazi i ko zna gdje, a šta dobijamo od toga, ovisnike???
      Isto tako, koliko ja znam, vlasnici kladionica su kukali da će da zatvaraju i otpuštaju radnike zbog nekih novih zakona, a još nisam primjetio da je neka od kladionica zatvorena!