Capital.ba

Traže firmu koja će za 15 dana napraviti studiju opravdanosti skijališta na Manjači

12.09.2022. / 11:49

BANJALUKA – Olimpijski centar Jahorina, nakon negodovanja i osporavanja od strane jednog dijela javnosti, naručio je studiju opravdanosti za potrebe izgradnje ski centra Manjača, projekta vrijednog 53 miliona maraka.

Sa predstavljanja master plana, FOTO: FTV

OC Jahorina traži firmu koja će za samo 15 dana od potpisivanja ugovora napraviti kompletnu studiju.

Studija opravdanosti treba da obuhvati infrastrukturu u ski centru poput gondole, žičare, ski liftova, pokretne trake, sistema vještačkog osnježavanja, izgradnje ski staza i dopunskih sadržaja”, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Predsjednik Nadzornog odbora OC Jahorina Nedeljko Elek potvrdio je za CAPITAL kako je u planu da se do kraja godine okončaju sve procedure, a da je jedna od njih i ova.

Želimo da imamo studiju izvodljivosti u slučaju da banka koja bude finansirala projekat to zatraži”, kaže on.

Elek poručuje kako Vlada i OC Jahorina definitivno idu u ovaj projekat.

Vlada treba da izda garanciju i krećemo u raspisivanje tendera kako za finansijera tako i za izvođača radova. U idealnim okolnostima do kraja godine bi trebali da imamo potpisane ugovore i sa bankama i sa izvođačima radova”, zaključio je on.

Podsjećamo, najviši zvaničnici Srpske prije mjesec dana su objelodanili javnosti kako planiraju graditi ovaj ski centar kojim će upravljati Olimpijski centar Jahorina.

Opozicija ali i dio stručne javnosti je ovaj projekat ocijenio kao neodrživ, podsjećajući vlast da je jedan takav sličan obećala i nikad nije završila, a to je turistički kompleks “Klekovača”.

Takođe pojedine studije ukazuju na to kako skijališta na nadmorskoj visini na kojoj je Manjača nisu isplativa. Naime brojna skijališta u Evropi ispod hiljadu metara nadmorske visine muku muče zadnjih nekoliko godina sa snijegom i ne mogu da ga zadrže ni uz pomoć savremene tehnologije.

CAPITAL: D. T.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Traže firmu koja će za 15 dana napraviti studiju opravdanosti skijališta na Manjači

    1. skimaniac

      Jesu li počeli sa prodajom ski-karata za ski centar Manjaca?

      • Goran

        Da, karte se mogu kupiti, ali na blagajnama na Jahorini, dok ne završe blagajne na Manjači. Naravno, Ski Manijaci imaju popust ;-).

        • skimaniac

          ‘Oce li biti kakav popust za otvaranje ski sezone, zna li se?

          • Zemo

            Čekamo samo da padne snijeg pa će se razmisliti… čekaj i kada pobijeli, brzo će se otopiti… ček samo malo… i ako nema snijega kao i obično???!!! WTF koji će skijalište ako nema snijega?
            S druge strane na koji način djelovati kako bi se spriječili ovakvi nebulozni projekti?

    2. Rastko

      Mora da ce PROMJENA dok im se ovoliko zuri.

    3. Aco

      Da nije smiješno bilo bi zalosno. Kad vec hoće da potroše tolike pare na ski centar bolje da su ga gradili na Lisini iznad Balkane, em je nadmorska visina 1400m (sto je 200 m vise od Manjace) em vec postoji akumulaciju vode u jezeru Balkana. Ali bojim se da je ovo samo jos jedno predizborno obecanje, a brzo cemo proveriti jer je oktobar blizu.

    4. vv

      zna li se čija je zemlja na kojoj se planira skijalište ?

      • Goran

        I za Klekovaču je prije nekoliko godina postojala priča da se “iz povjerljivih izvora” zna da će se to graditi, pa treba kupovati zemlju na klekovači. Vjerovatno ima naivnih koji su se uhvatili za tu priču i kupilo zemlju na Klekovači u nadi za drastičnim skokom cijene zemljišta.

    5. Banjaluka

      Zivim na Manjaci i do kuce jedva dolazim od rupa na pohabanom asvaltu, vode imam sedmicno 4 dana, 3 nemam. Struja nestane cim zaduva mali vjetar, uz to jedino imam mogucnost monofaznog priključka tako da mi ni fen za kosu nema snage da radi kako treba. Ko uradi u ovim uslovima kvalitetnu studiju za 15 dana treba mu dodijeliti orden. Ne vjerujem u projekat, ali ako uspije, niko sretniji od mene.

      • Superhik

        Onaj ko imalo poznaje procedure vezano uz izradu korisničkih zahtjeva, idejnog rješenja, projektovanja, izbora izvođača…zna da su ovo totalne gluposti i samo još jedna u nizu predstava za lakovjerno glasačko tijelo!

    6. DJole

      UNIS moze sve za dobre pare a para nema da fali.