Capital.ba

Zbog cijena struje ugroženo stotine hiljada firmi širom Evrope

27.08.2022. / 11:20

BRISEL – Energetska kriza koja nas prati od oktobra prošle godine, i koju je izbijanje sukoba između Rusije i Ukrajine dodatno zaoštrilo, podstakla je opšti rast cijena ključnih energenata, koje prati posljedično poskupljenje električne energije i samim tim doprinosi rastu opšte inflacije.

energetska kriza

Foto: Pixabay

Ove neprilike obaraju na koljena i najrazvijenije ekonomije svijeta, i posljedice istih polako se osjećaju i u našem regionu.

Britanski energetski regulator objavio je u petak da će podići svoju glavnu gornju granicu na račune potrošača za energiju na prosječnih 3.549 funti sa 1.971 funti godišnje, pošto grupe za kampanju, istraživački centri i političari pozivaju vladu da se pozabavi krizom troškova života, piše Blic.

Granica cijena ograničava standardnu tarifu koju dobavljači energije mogu da fakturišu domaćim kupcima za njihov kombinovani račun za struju i gas u Engleskoj, Škotskoj i Velsu, ali ga Ofgem preračunava tokom cijele godine kako bi se odrazile cijene na veliko tržište i drugi troškovi industrije, piše CNBC.

Pokriva oko 24 miliona domaćinstava. 4,5 miliona domaćinstava sa planovima plaćanja unaprijed suočavaju se sa povećanjem sa 2.017 funti na 3.608 funti.

Italija

Maloprodajno udruženje “Konfkomerćo” saopštilo je da je oko 120.000 italijanskih firmi u opasnosti od zatvaranja od sada pa sve do prve polovine sljedeće godine zbog poskupljenja energenata, rata u Ukrajini i rasta inflacije, prenosi Tanjug.

„Energetska spirala i inflacija koja se kreće iznad osam odsto, i koja će prema očekivanjima nastaviti uspon zbog poskupljenja energetskih sirovina, ugrožava od sada do kraja prvih šest mjeseci 2023. godine oko 120.000 preduzeća u uslužnom sektoru“, navodi se u saopštenju Konfkomerća, prenosi agencija Ansa.

Ugroženo  je oko 370.000 radnih mjesta.

Troškovi uslužnog sektora za energiju iznosiće 33 milijardi evra u 2022, što je tri puta više u odnosu na 11 milijardi evra 2021. godine i više nego duplo u odnosu na 14,9 milijardi iz 2019. godine, dodaje se dalje.

„To je scenario koji izaziva veliku zabrinutost“, ističu iz “Konfkomerća” i pozivaju vladu da pruži veću pomoć preduzećima koja su u problemima, navodi Ansa.

Sjeverna Makedonija

Vlada Sjeverne Makedonije donela je odluke o postojanju krizne situacije u snabdjevanju toplotnom energijom na području grada Skoplja i u snabdevanju strujom na teritoriji cijele države, pišu Vijesti.

Kako je saopšteno nakon 74. sednice, obje odluke donesene su na prijedlog Upravnog odbora za koordinaciju i upravljanje u sistemu upravljanja krizama i počeće da se primenjuju od 1. septembra 2022. godine.

Proglašeno krizno stanje u snabdijevanju toplotnom i električnom energijom trajaće 30 dana od dana početka primjene ovih odluka.

Prvu odluku vlada Dimitra Kovačevskog je, precizira se, donijela zbog nedostatka toplotne energije, mogućnosti korišćenja alternativnog goriva i stanja na tržištu toplotne energije, a drugu zbog nedostatka električne energije i stanja na tržištu električne energije. Srpskainfo

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!