Capital.ba

Službeno pokrenut prvi program za digitalne nomade u BiH

18.08.2022. / 9:30

SARAJEVO – Službeno je pokrenut prvi program za digitalne nomade u Bosni i Hercegovini koji zajednički organizuju Privredna komora Federacije BiH i INTERA tehnološki park u Mostaru.

nomad

FOTO: Pixabay

Cilj pilot programa, koji će trajati od 19.09.2022. do 17.10.2022 je predstaviti Hercegovinu kao novu destinaciju za digitalne nomade, izvještava Indikator.ba.

Putem javnog poziva, biće odabrano pet digitalnih nomada. Oni će imati pokrivene troškove boravka u Hercegovini uključujući putne troškove, troškove prehrane, troškove rada iz coworking prostora Code Hub Mostar, troškove bavljenja rekreacijskim aktivnostima, sportom i umjetnošću.

Tokom svog boravka, oni će koristiti usluge 20 turističkih operatera koji su ujedno i korisnici projekta RECOOPER, a koji već neko vrijeme uče o potrebama digitalnih nomada, ali i načinu prilagodbe i prezentiranja vlastitih usluga.

Organizatori će, između ostalog, pokriti troškove povratne avionske karte i transfera od zračne luke Mostar na iznos od 300 evra. Ostala četiri digitalna nomada i imaće na raspolaganju automobil za kretanje po gradu i regiji, dok će neke od aktivnosti uključivati zajednički prevoz autobusom ili kombijem.

Tokom četverosedmičnog boravka u Mostaru, nomadi će boraviti u raznim vrstama smještaja – hoteli, moteli i apartmani, a organizator će dodatno osigurati vaučer od 30 KM za obrok dnevno. Tokom boravka u Hercegovini biće organizovana tri događaja tokom kojih će moći kušati tradicionalnu hranu, savremenu gastronomiju i najpopularnija hercegovačka vina.

Odabrani pojedinci moći će svoje poslove obavljati u Code Hubu Mostar, modernom coworking prostoru u centru Mostara s najbržim internetom u gradu i jakom zajednicom, bez plaćanja ikakvih naknada.

Za nomade u sklopu programa biće organizovana dva obavezna obilaska Mostara i Hercegovine kako bi bolje upoznali njegovu okolinu. Organizatori takođe za njih pripremaju i susrete u Code Hub Mostar, kao i posjet Cross Border Coworking konferenciji koja se održava na Jahorini ove godine. Zainteresovani nomadi moći će se angažovati u tim događajima kao govornici ili panelisti.

Tokom boravka, izabrane osobe će moći provesti svoje slobodno vrijeme baveći se raznim sportskim, rekreativnim aktivnostima ili umjetnošću. Ove aktivnosti su izborne, besplatne i zavisiće isključivo o željama nomada.

Program se realizuje u okviru projekta RECOOPER, koji je sufinansiran sredstvima Europske unije i Vlade RH, te Savezne Republike Njemačke kroz projekat EU4BusinessRecovery.

Rok za prijave je 26.08.2022. a rok za odabir 31.08.2022.

Podsjećamo, Hercegovina je kroz projekt RECOOPER prepoznata kao idealna regija za digitalne nomade.

Geografska pozicija, niski troškovi života, sigurnost, zajednica, prirodne ljepote, kulturna baština, gastronomija i različiti sadržaji samo su neke od karakteristika Hercegovine atraktivnih za digitalne nomade, a koje su neki već do sada prepoznali.

Projekt RECOOPER, koji se provodi od aprila, radi na brendiranju Hercegovine kao destinacije za digitalne nomade uz slogan “Work n Sunshine. Osim što kroz jednomjesečni pilot program ugošćuje pojedince iz ove kategorije i predstavlja im potencijal regije, projekt radi na jačanju kapaciteta malih i srednjih preduzeća uključenih u program, ali i generalno na unapređenju turističke ponude u Hercegovini.

U sklopu projekta se razvija i web platforma, kao centralna tačka na kojoj će digitalni nomadi moći pronaći sve informacije potrebne za njihov boravak, a preko nje će turistički operateri moći predstaviti svoje usluge.   Indikator.ba

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!