Capital.ba

Sjeverna Makedonija donijela mjere za štednju struje

17.08.2022. / 8:40

SKOPLJE – Vlada Sjeverne Makedonije usvojila je set zaduženja za javne institucije i preporuku građanima i privredi za štednju struje, koji će se primenjivati od 1. septembra ove do 31. marta naredne godine.

makedonija

FOTO: Pexels

Ministar ekonomije Sjeverne Makedonije Krešnik Bekteši na konferenciji za novinare je rekao da je planirano smanjenje potrošnje energije za 15 odsto.

Bekteši je istakao je da su prognoze da Sjevernu Makedoniju, region i Evropu očekuje jedna od najtežih zima na energetskom planu i da je njegovo ministarstvo napravilo set preporuka i zaduženja kako bi lakše podnijeli predstojeći period i imali nesmetano i efikasnije snabdijevanje električnom energijom.

On je rekao da su paketom “Ušteda struje za bezbjednu zimu” za domaćinstva i preduzeća date samo preporuke kojih treba da se pridržavaju kako bi uštedjeli električnu energiju, dok su za ustanove predviđene posebne obaveze i kazne ako ne bude ispunjen plan.

Među brojnim preporukama, između ostalog je i ona da građani vodu u bojleru griju samo kada im je to potrebno i po mogućnosti u vrijeme jeftinije tarife, tokom noći.

Preporučeno je i da mašine za veš i suđe koriste samo kad su puni tokom jeftinije tarife, kao i da isključuju sijalice u prostorijama kada u njima ne borave duže vrijeme, da ugasi računar nakon rada i da isključuju punjače za mobilne telefone.

Građanima i kompanijama je preporučeno, a javne i državne institucije su obavezane da u sezoni hlađenja temperatura klima uređaja ne treba da bude niža od 27 stepeni, a u grejnoj sezoni ne viša od 20 stepeni.

Državnim i javnim institucijama je naloženo da ne koriste osvjetljenje u unutrašnjim prostorijama i kancelarijama u javnim zgradama u periodu kada ima dovoljno dnevne svjetlosti.

Jedna od obaveza je i da se od 1. septembra isključi dekorativna rasvjeta na fasadama svih javnih objekata i spomenika kulture, a data su i brojna uputstva kako da se poboljša izolacija objekata.

Opštine i grad Skoplje treba da naprave raspored, tako da se na pola ulica i bulevara gasi javna rasveta, naizmjenično, na jedan dan, a Javnom preduzeću “Putevi” da odmah počne sa smanjenjem osvjetljenja na državnim putevima do minimalnog bezbjednog nivoa.

Generalni direktor “Elektrana Sjeverne Makedonije” Vasko Kovačevski rekao je da ta državna kompanija radi maksimalnim kapacitetom, u skladu sa trenutnim mogućnostima elektrana i resursima, kao i da potrebe za građane i male potrošače podmiruju isključivo iz sopstvene proizvodnje.

On ističe da je kompanija za sedam mjeseci ove godine proizvela 2.194 gigavat-časova električne energije, što je 15 odsto više nego u istom period prošle godine, kada je proizvedeno 1.914 gigavat-časova.  Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!