Capital.ba

Fiktivnim fakturama oštetili budžet Srpske za 1,5 miliona KM

16.08.2022. / 15:59

BANJALUKA – Poreska uprava Republike Srpske (PURS) prijavila je tužilaštvu firmu „Rudnap“ i njenog direktora Velimira Vilendečića zbog sumnje da je ta firma oštetila budžet RS za 1,5 miliona KM, saznaje CAPITAL.

Rudnap

Foto: Poreska uprava RS

Vilendečić se sumnjiči da je kao odgovorno lice u „Rudnapu“ od 2010. do 2012. godine izbjegao da obračuna i uplati porez na dobit propisan poreskim zakonodavstvom RS te na taj način oštetio budžet za 1,5 miliona KM.

Prema našim informacijama, PURS je u kontroli utvrdila da su u „Rudnapu“ umanjili poresku osnovicu poreza na dobit tako što su u poslovnim knjigama i poreskim prijavama prikazali rashode po osnovu konsultantskih i menadžerskih usluga, a za koje nisu imali vjerodostojnu dokumentaciju.

„U postupku provjere utvrđeno je da se radi o fiktivnim fakturama u cilju izbjegavanja plaćanja javnih prihoda Republike Srpske“, navedeno je u izvještaju Poreske uprave.

Inače, firma „Rudnap“ čiji je vlasnik „Rudnap Group“ iz Beograda, bavi se trgovinom električnom energijom.

Prema dostupnim podacima, „Rudnap“ je posljednji finansijski izvještaj predao Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) 2014. godine kada je imao prihode preko 61 milion KM, a dobit od svega 33.351 KM.

CAPITAL: M. Č. Lj.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!