Capital.ba

Banke u RS za pola godine zaradile 78 miliona KM

16.08.2022. / 13:35

BANJALUKA – Banke u Srpskoj nastavile su da uvećavaju profit i u ovoj godini i u prvih šest mjeseci su zaradile 78 miliona KM, što je čak 22 odsto više nego u istom periodu lani.

banke

Foto: Capital

Podaci Agencije za bankarstvo RS pokazuju da je profit bankarskog sektora u prvom polugodištu povećan za 13,9 miliona KM i da su sve banke poslovale pozitivno.

I dalje je primjetan značajan rast prihoda od naknada koji su sa 92 miliona KM povećani na 103 miliona maraka, odnosno za 12 odsto.

Rast bilježe i prihodi od kamata i slični prihodi koji su povećani za 9,5 miliona ili šest odsto.

Ukupni prihodi banaka iznosili su 261,5 miliona KM i veći su za 20,6 miliona u odnosu na istu period prošle godine, dok su ukupni rashodi povećani za 6,1 milion KM – sa 170,9 miliona na 177 miliona maraka.

U milionskom plusu i MKO

Za bankama ne zaostaju ni mikrokreditne organizacije čija dobit je ove godine veća za 3,6 miliona KM, odnosno za 37 odsto u odnosu na isti period lani.

Ukupna dobit na nivou mikrokreditnog sektora u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 13,3 miliona KM, dok je u istom prošlogodišnjem periodu bila 9,7 miliona maraka.

Prihodi od kamata, koji su osnovni prihod MKO, povećani su za 4,3 miliona KM ili 12 odsto, dok su prihodi od kamata povećani za čak 70 odsto, sa 337.000 KM na 572.000 KM.

Inače, Agencija za bankarstvo RS je juče donijela nekoliko odluka kojima je, između ostalog, propisala obavezu bankama da izvještajem o naknadama za usluge u vezi sa platnim računom obuhvate sve naknade koje su naplatile korisniku.

„Jedna od odluka propisuje obavezu banke da korisniku, bez naknade, dostavi ili na drugi način učini dostupnim izvještaj o svim naknadama za usluge povezane sa platnim računom, na ugovoreni način, najmanje jednom godišnje“, navedeno je u saopštenju Agencije.

CAPITAL: M. Č. Lj.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!