Capital.ba

Američka ambasada u BiH: “Sastajemo se, ali ne podržavamo sve”

16.08.2022. / 12:55

SARAJEVO – Iako se predstavnici Američke ambasade u BiH redovno sastaju sa američkim državljanima koji traže poslovne prilike u BiH, to ne znači da se nužno podržavaju njihovi projekti.

Foto: Agencije

Ovo su za portal CAPITAL rekli u Američkoj ambasadi u BiH koju smo kontaktirali sa namjerom da saznamo na koji način su podržali Isaaka Siegala, prvog čovjeka Američko-kanadskog konzorcijuma SE-GEDC Corp. koji je za 50,7 miliona maraka kupio udio u vlasništvu Rudnika željezne rude “Ljubija” i to direktnom dokapitalizacijom. Siegal se u intervjuu za naš portal posebno pohvalio podrškom koju je dobio upravo od predstavnika Američke ambasade u BiH.

Međutim, iz Američke ambasade u BiH su diplomatski izbjegli konkretan odgovor na postavljena pitanja. U uopštenom odgovoru su naglasili da se sastaju sa svim američkim investorima, ali da to ne znači nužno i njihovu podršku.

“Sastanci ne znače nužno da preporučujemo ili podržavamo njihove poslovne projekte. Ambasada SAD-a u BiH pruža pomoć svim američkim državljanima i kompanijama koje traže priliku za izvoz ili investicije u BiH. Potencijalnim investitorima dajemo informacije o tržišnim prognozama i izazovima, koje su takođe javno dostupne putem naših internet stranica Country Commercial Guide i Investment Climate Statement”, rekli su u kancelariji za odnose sa javnošću Ambasade SAD-a.

Dodali su da bi potencijalni lokalni partneri trebalo “sami da sprovode sve mjere predostrožnosti prije nego što uđu u poslovni projekat sa bilo kojom kompanijom”.

“Ambasada SAD očekuje od američkih investitora koji djeluju u BiH da se pridržavaju najviših standarda transparentnosti i upravljanja”, dodali su.

Isak Siegal i Evegnij Zotov su u intervjuu za naš portal rekli da su dobili punu podršku Američke ambasade u BiH koja stoji iza njihove namjere da posluju u BiH.

“Dobili smo potpunu podršku Američke ambasade u BiH koja stoji iza naše ideje i namjere da poslujemo u BiH. Prethodno smo razgovarali sa ljudima iz Ambasade SAD-a. Imao sam sastanak sa Allison Stepincem ekonomskim predstavnikom ambasade SAD. Iznijeli smo ideju da investiramo veliku količinu novca i zašto želimo biti jedan od najvećih investitora u BiH”, rekao je Siegal.

Budući većinski vlasnik RŽR “Ljubija”: “Šta će nam kancelarija? Sve je danas virtuelno… Ovaj rudnik je zlata vrijedan”

CAPITAL: A. P.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!