Capital.ba

HPK “Draksenić” na prodaji za pola cijene

16.08.2022. / 10:33

KOZARSKA DUBICA – Hemijska prerada kukuruza (HPK) “Draksenić” iz Kozarske Dubice ovog petka trebalo bi da se nađe treći put na javnoj licitaciji i to za početnu cijenu od nešto više od 10 miliona KM.

Fabrika HPK

Foto: Nezavisne novine

Kako stoji u oglasu, predmet prodaje je HPK “Draksenić” kao pravno lice, koje se treći put prodaje usmenim javnim nadmetanjem.

Procijenjena vrijednost stečajnog dužnika iznosi 20.117.258 KM, a početna cijena na trećoj licitaciji iznosi 50 odsto procijenjene vrijednosti ili 10.058.629 KM.

Stečajni upravnik HPK “Draksenić” Kozarska Dubica Vojo Pavičić kaže da su obavljena su tri ili četiri razgovara sa zainteresovanim kupcima, ali da će sve zavisiti od ponuda u petak.

“Ima zainteresovanih, a vidjećemo u petak ko će se pojaviti. Treća licitacija kreće sa pola procijenjene vrijednosti od nešto više od 10 miliona KM”, rekao je Pavičić.

Dodao je da je ukupan dug ovog stečajnog dužnika veći od 15 miliona KM.

“Sve naknade dobijene prodajom preduzeća idu namirenjem povjerilaca. Naravno, od prodaje će se namiriti i dugovi radnicima, jer su i oni povjerioci”, naveo je Pavičić, ističući da se nada da će na ovoj trećoj licitaciji HPK “Draksenić”, koji je u stečaju od 2020. godine, konačno biti prodat.

Kako je napomenuo, predmet prodaje je fabrika za hemijsku preradu kukuruza, koja predstavlja jednu cjelinu i prodaje se kao pravno lice, a jedan od uslova prodaje je da se nastavi djelatnost koju je obavljalo i to najmanje pet godina od dana zaključenja kupoprodajnog ugovora.

Preduzeće HPK “Draksenić” osnovano je 1981. godine. Osnovna djelatnost firme je prerada kukuruza u skrob i skrobne derivate. HPK je doskora bio jedina fabrika na prostoru bivše Jugoslavije koja proizvodi visokofruktozni sirup.

Takođe, firma je sarađivala sa brojnim proizvođačima kukuruza sa šireg područja opštine Kozarska Dubica.

Problemi ovog nekadašnjeg giganta počeli su još tokom 2019. godine, tada su radnicima kasnile plate tri mjeseca, a nisu bili uplaćeni ni doprinosi.

Nakon toga je uprava preduzeća predala Okružnom privrednom sudu u Prijedoru zvaničan prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad HPK “Draksenić”, a kao glavne razloge za nefunkcionalnost preduzeća naveli su tada nisku otkupnu cijenu šećera na evropskom tržištu, dotrajalost fabrike, odnosno proizvodnog pogona.

Uprava je tada navela i da je krahu ovog preduzeća doprinijela i kriza izazvana pandemijom virusa korona, jer im je zaustavila preradu kukuruza za “Studen grupaciju”. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!