Capital.ba

DEPOT otkazao ugovor “Čistoći”, od 15. septembra nema odlaganja otpada

15.08.2022. / 14:26

BANJALUKA – Situacija sa regionalnom deponijom u Ramićima, zbog spora između preduzeća “DEPOT” koje sa njom upravlja i “Čistoće” koja je na sebe upisala zemljište i nekretnine se komplikuje iz dana u dan.

Depot

FOTO: Agencije

Nakon što je “Čistoća” nedavno pozvala upravu “DEPOT-a” da ih bez odlaganja uvede u posjed nekretnina, koje prema dosadašnjim sudskim presudama pripadaju njima, uprava “DEPOT-a” im je poslala obavijest o otkazu ugovora o odlaganju otpada, saznaje CAPITAL iz Gradske uprave Banjaluka.

 U toj obavijesti se “DEPOT” poziva na član 6. koji mu to daje za pravo, ostvljajući “Čistoći” rok od mjesec dana da se snađe za novo odlagalište.

O svemu je obaviješten i Grad.

Obraćamo vam se dopisom vezano za činjenicu da Grad ima zaključen ugovor sa privrednim društvom ’Čistoća’ o prikupljanju komunalnog i ostalog neopasnog otpada, jer smo 12.8.2022. ovom društvu uputili obavijest o otkazu ugovora zaključenog 24.12.2021. godine. Nakon isteka otkaznog roka prestaje naša obaveza da odlažemo otpad iz grada Banjaluka na deponiji u Ramićima”, stoji u dopisu uprave “DEPOT-a” upućenom gradonačelniku Drašku Stanivukoviću.

Iako se u dopisu ne navodi zvaničan razlog za raskid ugovora, više je nego jasno da se uprava na ovaj način pokušava suprostaviti “Čistoći” kojoj prema rješenju Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove pripada 280 dunuma zemlje na kojoj se nalazi deponija.

To rješenje “DEPOT” pokušava osporiti preko Vrhovnog suda, ali njihova žalba ne odlaže izvršenje, koje u “Čistoći” sa nestrpljenjem čekaju.

U slučaju da kamioni “Čistoće” nakon 15. septembra ne budu mogli istresati smeće na deponiju u Ramićima, moraće da pronađu novu.

U suprotnom će grad Banjaluka morati da pronađe novo preduzeće koje će odvoziti otpad u Ramiće.

To je sve pod pretpostavkom da “Čistoća” do tada ne istjera na ulicu upravu “DEPOT-a”.

Podsjećamo, uprava ovog preduzeća je 4. avgusta uputila “Depotu” zahtjev da ih bez odlaganja uvede u posjed zemlje. U suprotnom, poručili su tada oni, svoja prava će tražiti preko suda.

Niko od aktera ove priče danas nije bio dostupan za komentar. Podsjećamo, grad je nedavno stao na stranu “DEPOT-a” i poručio kako neće dozvoliti “Čistoći” da uđe na zemljište sve dok se ne iskoriste svi pravni ljekovi.

Inače, spor oko zemljišta traje nekoliko godina. RUGIP je u novembru 2020. utvrdio kako “Čistoća”, koja je sa njom upravljala do 2004. godine ima pravo svojine.

Grad Banjaluka, DEPOT i Pravobranilaštvo su to osporavali, sve do presude Okružnog suda u Banjaluci donesene početkom ovog mjeseca gdje su njihove tužbe odbijene kao neosnovane.

Nije isključeno ni da Grad Banjaluka dobije tužbu od “DEPOT-a” jer mu je prodala zemlju koja sada pripada “Čistoći”.

CAPITAL: D. Tovilović

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: DEPOT otkazao ugovor “Čistoći”, od 15. septembra nema odlaganja otpada

    1. Drazen

      Poslije 2. Oktobra sve ce biti drugacije