Capital.ba

Banke moraju obavještavati korisnike o naknadama

15.08.2022. / 15:00

BANJALUKA – Agencija za bankarstvo Republike Srpske propisala je obavezu bankama da izvještajem o naknadama za usluge u vezi sa platnim računom obuhvate sve naknade koje su naplatile korisniku, saopšteno je danas iz ove agencije.

Foto: Agencije

Izvještaj mora da sadrži i podatke o svim kamatama koje su banke naplatile od korisnika, kao i o kamatama koje je korisnik ostvario.

Agencija propisuje obavezu banke da korisniku, bez naknade, dostavi ili na drugi način učini dostupnim izvještaj o svim naknadama za usluge povezane sa platnim računom, na ugovoreni način, najmanje jednom godišnje.

Definisano je da je, u slučaju gašenja platnog računa, banka dužna korisniku bez odlaganja dostaviti izvještaj o naplaćenim naknadama do njegovog gašenja, i to najkasnije u roku od 30 dana.

Agencija je usvojila odluke o sadržaju, rokovima i načinu dostavljanja podataka o međubankarskim naknadama, o utvrđivanju liste najreprezentativnijih usluga u vezi sa platnim računom, o utvrđivanju sadržaja informativnog pregleda tih usluga i naknada i o utvrđivanju forme i sadržaja izvještaja o naknadama za ove usluge.

Navedene odluke primjenjuju se na banke sa sjedištem u Republici Srpskoj i na organizacione dijelove banaka sa sjedištem u Federaciji BiH i Brčko distriktu. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Banke moraju obavještavati korisnike o naknadama

    1. Zoki i Maki

      Bog nam dao, a sve nam je dzaba
      gori selo, a ceslja se baba…

      Dok je nama Zore ministra finansija i Vidakovica viceguvernera, nema brige za nas Srbe – ipak smo mi nebeski narod!!!

    2. Горан

      Мртва трка између ИРБ-а РС, ПРЕФ-а и АБРС ко ће објавити више плаћених текстова и представити свој нерад као небеску работу и реализацију стратешких пројеката. Ово је у најмању руку смијешно. Србија ограничила накнаде и натјерала банке да их смање, а наши праве вијест од тога што су донијели одлуку под новим датумом да се ради нешто што се радило претходних 10 година и кусур.

      • Dragan S

        Sad se pokazuje pravo lice nesposobnosti