Capital.ba

Zabilježen rast broja zaposlenih u malim i srednjim preduzećima

15.08.2022. / 13:08

BANJALUKA – U svim privrednim subjektima iz oblasti malih i srednjih preduzeća lani je zabilježen rast broja zaposlenih od 3,58 odsto u odnosu na 2020. godinu, podaci su iz Godišnjeg izvještaja za oblast malih i srednjih preduzeća u Republici Srpskoj za 2021. godinu.

nameti

Foto: Nezavisne novine

Najveći broj zaposlenih je u prerađivačkoj industriji koja je zapošljavala 58.816 radnika ili 21,08 odsto, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

U izvještaju, koji je danas usvojila Vlada Republike Srpske, navodi se da je pokazatelj uspješnosti poslovanja malih i srednjih preduzeća prošle godine veći za 7,06 odsto u odnosu na godinu ranije s obzirom na to da je broj pravnih lica povećan za 2,84 odsto, kao i broj preduzetnika za 10,59 odsto.

Vlada je, s ciljem ublažavanja posljedica pandemije virusa korona, dodijelila finansijsku podršku od 615.720 KM za 1.602 privredna subjekta /frizeri i kozmetičari/ koji zapošljavaju 2.170 radnika za svakog zaposlenog na puno radno vrijeme u martu 2021. godine.

Iz sredstava Kompenzacionog fonda Republike Srpske odobreno je 939.802 KM u svrhu ponovnog pokretanja ili očuvanja proizvodnje, održavanja zaposlenosti i realizacije ugovorenih obaveza.

Investiciono-razvojna banka /IRB/ Republike Srpske je nastavila da odobrava moratorijum po kreditnim linijama i zajmovima u trajanju od tri do šest mjeseci uz produženje perioda otplate i uvođenje dodatnog grejs perioda.

Osim ovih, sredstva su plasirana i kroz kreditne linije IRB-a u ukupnom iznosu od 50.642.888 KM za 80 malih i srednjih preduzeća.

Garantni fond Republike Srpske odobrio je garancije od 9.161.913 KM za 46 subjekata, odnosno ukupno 22.789.289 KM iz kovid programa za 238 subjekata.

Ukupan obim finansijske podrške koju su izdvojile 42 jedinice lokalne samouprave, koje su dostavile podatke o podršci malim i srednjim preduzećima, iznosio je 4.938.765 KM za 1.052 subjekta. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!