Capital.ba

Bileća se zadužila na berzi za 4,3 miliona maraka

13.08.2022. / 14:00

BANJALUKA – Za dugom opterećenu opštinu Bileća stigao je spas kroz zaduženje na Banjalučkoj berzi emisijom obveznica.

bileća

FOTO: Agencije

Opština sa hercegovačkog juga prikupila je putem berze 4,3 miliona KM sredstava kojima će podmiriti dospjele dugove koji su joj bili omča oko vrata.

Ovaj novac će najvećim dijelom, u iznosu od 4,2 mil KM, otići za izmirenje obaveza prema Poreskoj upravi Republike Srpske, dok će manji dio, 100.000 KM, poslužiti za plaćanje dobavljača.

Javna ponuda obveznica, koja je počela 25. jula, završena je juče i prije službenog roka od trideset dana.

Opština Bileća će obveznice otplaćivati 10 godina po kamatnoj stopi od 4,2 posto na godišnjem nivou. U prvoj godini u 12 mjesečnih anuiteta otplaćivat će se samo kamata, a nakon tog perioda slijedi otplata glavnice i kamata u jednakim mjesečnim anuitetima (108 anuiteta).

Opština Bileća, opterećena obavezama iz ranijeg perioda, prethodne dvije godine poslovala je sa deficitom.

Izmirenjem dospjelih obaveza, lokalna administracija će značajno smanjiti prateće troškove (kamate, sudski sporovi i sl.), što će omogućiti nesmetano funkcionisanje Opštine i osigurati pozitivan finansijski rezultat, navodi se u prospektu.

Rizik za investitore koji su učestvovali u kupovini obveznica ocijenjen je srednjim.

Prema podacima iz Saglasnosti Ministarstva finansija RS na zaduženje Opština Bileća putem emisije obveznica, ostvareni redovni prihodi Opštine u 2021. godini iznosili su 8.195.016 KM. Godišnji anuitet u 2022. godini po osnovu realizovanih direktnih i indirektnih zaduženja iznosi 864.542 KM odnosno 11 posto ostvarenih redovnih prihoda u 2021. godini.

Indikator.ba

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!