Capital.ba

Skladište gasa u Hrvatskoj popunjeno 61 odsto

11.08.2022. / 17:00

ZAGREB – U hrvatskom skladištu gasa Okoli bilo je na dan 10. avgusta ove godine ukupno 2,63 milijarde kilovat-sati (kWh) gasa, što znači da je nivo popunjenosti 61 posto, prema podacima tog podzemnog skladišta.

gas

FOTO: Pixabay

U ovo skladište je tokom jučerašnjeg dana upumpano nominalno 38,15 miliona kWh gasa, a s obzirom na to da je povučeno 1,78 miliona kWh, dnevni saldo upumpavanja gasa iznosio je 36,38 miliona kWh, izvještava Hina a prenosi Tanjug.

Prema preporukama Evropske komisije i odluci Vlade Hrvatske, skladište do 1. novembra mora dostići popunjenost od 90 odsto.

U odnosu na kraj jula, u skladište Okoli je upumpano više od milijardu kWh novih količina gasa. Ipak, u poređenju s avgustom prošle godine, popunjenost skladišta za sada je niža za 683 miliona kWh.

Hrvatska vlada je početkom juna naložila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) da nabavi 270.8 miliona kubnih metara prirodnog gasa (otprilike 2,5 milijardi.kWh) i uskladišti ga u podzemno skladište Okoli, kako bi se omogućilo nesmetano snabdijevanje domaćeg tržišta tokom zime, podsjeća Hina.

Tanjug

 

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!