Capital.ba

Evo koji su uslovi za dobijanje subvencije za solarne panele na kući

11.08.2022. / 13:16

TREBINJE, BANJALUKA – Elektroprivreda Republike Srpske će uskoro na 50.000 domaćinstava u Srpskoj postaviti solarne panele za proizvodnju struje, a građani će dobiti priliku da po povoljnim uslovima, za nekoliko hiljada evra postanu energetski nezavisni i troškove za struju svedu na minimum, a usput rasterete elektro mrežu.

FOTO: Pixabay

Međutim, da bi se ušlo u Program energetske održivosti kroz koji će se graditi ova fotonaponska postrojenja, domaćinstva će morati da ispune brojne preduslove.

Jedan od prvih, koji će za mnoge biti i eliminacioni, jeste da objekat na koji će se postaviti postrojenje mora da ima građevinsku dozvolu.

Bez tog dokaza, oni koji planiraju postati prosumjeri, odnosno potrošači-proizvođači neće moći da konkurišu, a takvih je u Srpskoj na desetine hiljada.

Objekti moraju da budu sa kosim krovovima, sa orijentacijom ka jugu, jugoistoku ili jugozapadu pod uglom od najmanje 10 stepeni, te trofaznim priključkom na mrežu.

Kuća takođe ne smije da bude u sjeni drugih objekata, a svi koji planiraju da konkurišu ne smiju imati bilo kakve neizmirene obaveze prema ERS-u.

Kupci će se bodovati, a na osnovu bodova će se praviti rang lista.

Tako će na primjer veliku ulogu imati visina primanja u domaćinstvu, a dodatne bodovi će dobijati ako je neko od članova penzioner ili nezaposlena osoba.

Maksimalno će se moći skupiti 100 bodova.

Na prosječna mjesečna primanja u domaćinstvu može se dobiti i do 70 bodova, s tim da broj bodova raste što su primanja u kući manja.

Drugi faktor koji će se ocjenjivati je sadašnji račun za struju. Što su troškovi veći, kandidat će dobiti više bodova, a maksimalno 20.

Preostalih 10 bodova se može osvojiti ako je vlasnik brojila u kući nezaposlen ili je penzioner sa penzijom nižom od prosječne.

Kada se sve sabere, najveće šanse će imati oni sa minimalnim primanjima u Srpskoj, a koja troše mnogo struje.

Treba reći i to da struja sa panela nije predviđena za zagrijavanje objekata. Oni koji imaju u planu da se griju na taj način to će morati da predoče ERS-u i biće priključeni po posebnom modelu.

Elektroprivreda Republike Srpske preuzima obavezu finansiranja, izgradnje i puštanja u rad elektrane, koju će domaćinstvo otplaćivati u ratama.

Sa potrošačima, prosumjerima će se zaključiti ugovor o odloženom plaćanju. Krajni kupac će svoju elektranu plaćati u jednakim mjesečnim ratama u visini prosječne mjesečne potrošnje umanjene za 10 odsto, osim ukoliko ne želi veću ratu”, navodi se u Programu energetske održivosti.

U slučaju da elektrana manje proizvodi struje nego što je to potrebno domaćinstvu, vlasnik objekta uvijek može kupovati struju po važećim cijenama koji je zaključio sa snabdjevačem.

Međutim, ukoliko se pravilno odabere fotonaponski sistem, očekivani neto efekat preuzete i predate energije u elektrodistributivnu mrežu na nivou godine biće približan nuli”, tvrde u ERS-u.

Prijavu za učešće na Programu biće moguće podnijeti na 45 šaltera Direkcije za javno snabdijevanje ERS na teritoriji Republike Srpske, popunjavanjem prijavnog lista.

Raspisivanje proziva očekuje se u narednih nekoliko dana.

CAPITAL: D. Tovilović

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Evo koji su uslovi za dobijanje subvencije za solarne panele na kući

    1. Solar

      Niko ne kaze kolika ce biti cijena instalarane elektrane po kW??? Sve preko 1000 €/kW je previše. I nerazumno je tražiti da domaćinstvo ima 3-fazni priključak ako ce instalirati elektranu od 3 ili 4 kW snage koliko je dovoljno da se pokrije godišnja potrošnja za prosječno domaćinstvo, a za ovako male elektrane i onako su invertori većinom monofazni.

    2. Filip

      Rok trajanja panela je desetak godina tako dok se steknu uslovi da postanete vlasnik navedene opreme morat ćete ponovo podići kredit da zmjenite dotrajalu opremu. Pravo dobro su ovo smislili oni pokupe kajmak a vi …..

    3. Академик Проф. др Винко Перић

      Ово је напокон више него добро за све грађане РС па и мене као пензионера. Надам се да ово није предизборна манипулација као и многе друге активности осим Аутопутева.
      Моја маленкост према овим правилима има преко 100 бодова. Попунио сам формулар у Електро Градишци и чекам даљњи потез. Путем мојих независних “ВИКОМ” ТВ мрежа и мене као грађанина, који не учествујемо у политици, Ви ћете поштовани грађани бити тачно информисани о резултату ове одличне идеје? Моја маленкост је давно са Холанђанима имала идеју за постављање ветро-турбина у РС, али тада нису била времена да се други предлози и идеје прихватају, без обзира колико су добре, ако ниси у спрези са Влашћу. Ова истина се односи пре свега на тај наш “Западни друштвено-политички систем” и не зависи пуно од наших “изабраних” власти, али им одговара! С поштовањем и жељом за реализацијом ове Ваше идеје бар до краја године, ако не до избора!?
      Академик Проф. др Винко Перић. https://vinkoperic.com