Capital.ba

Srpska prodala većinski udio u RŽR Ljubija

10.08.2022. / 12:07

BANJALUKA – Akcionari Rudnika željezne rude (RŽR) Ljubija donijeli su odluku o dokapitalizaciji preduzeća od 50,7 miliona maraka i prodaji većinskog državnog udjela Američko-kanadskom konzorcijumu SE-GEDC Corp..

FOTO: Srna

Direktor preduzeća Stanko Vujković je kazao nakon sjednice da je proces dokapitalizacije u skladu sa zakonom i da se emituje nominalna vrijednost preduzeća od 50.777.428 akcija, a dokapitalizator je dužan da taj iznos uplati na poseban račun RŽR-a.

Ako se to ne desi, nema ništa od dokapitalizacije. Država kao trenutni većinski vlasnik zadržaće svoj paket akcija od nekih 40 procenata“, rekao je on.

Vujković je naveo da će novi većinski vlasnik rudnika razgovarati sa kompanijom “Arselor Mital Prijedor” i predočiti svoje projekte, a da je suština priče proširenje djelatnosti, odnosno rudarske proizvodnje.

I za male akcionare i za sve ostale ovo je projekat koji sigurno ima efekta i ekonomskog i svakog drugog“, naglasio je Vujković.

Podsjećamo, upravo ovakav scenario CAPITAL je najavio u tekstu “Vlada godinama pripremala teren za sutrašnju prodaju „Ljubije“”.

Za razliku od ranijih pokušaja, vlast u Srpskoj se potrudila da ovaj put sve prođe bez podizanja buke i prašine u javnosti povodom ovog posla, a ćutanje je plaćala novcem i koncesijama.

Da se ponovo sprema prodaja rudnika CAPITAL je otkrio još u julu ove godine.

Srna/CAPITAL

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Srpska prodala većinski udio u RŽR Ljubija

    1. Ranko

      Samo prodaj, i sebi. Fabrika duvana šećerana, Alumina i Ljubija. Cifre milionerske. Jest ljudi uzimaju, nekoliko njih

    2. Goran

      Toliko o zaštiti Republike Srpske od strane velikih i gabaritnih patriJota. Šta je još ostalo za rasprodaju?