Capital.ba

EU prekinula uvoz uglja iz Rusije

10.08.2022. / 10:59

LONDON- Velika Britanija i EU prekinuli su uvoz ruskog uglja u okviru sankcija koje su uvedene zbog rata koji Rusija vodi u Ukrajini.

FOTO: Agencije

Kako su ranije istakli u Londonu i Briselu, ovo ograničenje ima cilj da se nanese šteta privredi Rusije.

Istovremeno, i sama Velika Britanija morala je da preduzme prilično ozbiljne mjere, s obzirom na to da je zemlja značajno zavisila od isporuka ruskog uglja.

Prema statističkim podacima za 2021. godinu, 48 odsto uglja dolazi iz uvoza – 4,6 miliona tona, od kojih je 43 odsto ruski ugalj.

Pored toga, Rusija je jedan od najvećih izvoznika uglja u zemlje EU.

Prema podacima Ministarstva energetike Ruske Federacije, Rusija je 2021. godine isporučila zemljama EU 48,7 miliona tona uglja, ili 21,8 odsto ukupnog izvoza ove sirovine. Agencije

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!