Capital.ba

Centralna banka Rusije okarakterisala evro i dolar kao “toksične valute”

08.08.2022. / 16:30

MOSKVA- Centralna banka Rusije objavila je izvještaj o razvoju finansijskog tržišta pod sankcijama te su naglasili kako je jedan od glavnih prioriteta vraćanje stabilnosti finansijskih institucija.

strane investicije

Foto: Capital

U opširnom izvještaju, Centralna banka Ruske Federacije je napomenula da blokada ruske imovine zbog sankcija stvara rizike za građane i privredu pri korištenju američkog dolara i evra.

“U takvim uslovima regulator namjerava da ubrza devalvaciju i uvest će dodatne mjere za smanjenje poslovanja banaka u dolarima i evrima. Nefinansijske organizacije se podstiču da pretvaraju dolare i eure u juane i druge prijateljske valute”, navodi se u izvještaju.

Između ostalog, dolar i euro su okarakterisali kao toksične valute.

“Da bi ublažile devizni rizik, banke bi trebale postepeno izbacivati toksične valute ravnomjerno na obje strane svojih bilansa. Regulatorne mjere koje obeshrabruju korištenje valuta neprijateljskih zemalja mogu se primijeniti i na nebankarske finansijske institucije”, napominju autori izvještaja a prenosi Klix.

Još u maju 2022. godine, ministar finansija Rusije Anton Siluanov nazvao je dolar i euro toksičnim valutama za Rusiju jer je njihova upotreba u zemlji ograničena nakon uvođenja sankcija.

“Zbog smanjenja transakcija s dolarom i evrom, trgovina kineskim juanom raste, a 22. jula dnevni obim trgovine kineskom valutom prvi put u historiji premašio je euro”, piše Kommersant.

Klix

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!