Capital.ba

Viškoviću povećana plata na 7.624 KM bruto

29.07.2022. / 12:59

BANJALUKA – Predsjednik i ministri Vlade Republike Srpske popraviće još jednom svoj materijalni položaj, jer će dobiti plate uvećane za 100 maraka, kako je ranije dogovoreno i potpisano sa Sindikatom uprave Republike Srpske.

višković

FOTO: Agencije

Bruto plata premijera Radovana Viškovića, umjesto dosadašnjih 7.460 KM bruto ili više od 4.600 maraka u neto iznosu, od sada biti uvećana na 7.624 КM, što je oko 4.700 maraka neto.

Međutim, njegova plata u konačnom iznosu biće preko 5.000 maraka jer se na ovo obračunava minuli rad.

Višković će tako nastaviti da zarađuje više od deset prosječnih penzija ili četiri i po prosječne radničke plate mjesečno, sada uvećane za još 100 maraka, kako pokazuju statistike.

Svoju materijalnu situaciju popraviće i potpredsjednici Vlade Republike Srpske, Srebrenka Goilć i Anton Kasipović, za koje će umjesto dosadašnjih 6.524 KM, od ovog mjeseca iz budžeta biti izdvajano po 6.688 КM sa porezima i doprinosima.

Njihove kolege ministri moraju se zadovoljiti sa bruto platom koja je tri i po puta veća od prosječne zarade zaposlenih u Republici Srpskoj. Njihove plate, umjesto 5.589 KM, sada će biti 5.753 КM.

Osnovna mjesečna bruto plata predsjednika Vlade Republike Srpske, potpredsjednika i ministara uvećava se, dakle, za svaku navršenu godinu staža osiguranja, i to do navršenih 25 godina 0,3 odsto, a nakon navršenih 25 godina, svaka naredna godina 0,5 odsto, što će mu donijeti iznos preko 5.000 maraka neto, kao i značajna povećanja i ostalima.

Podsjećamo, Višković je u januaru ove godine imao bruto platu od  6.782 marka, potpredsjednici Vlade 5.931 marke, a ministri 5.081 KM.

Koliko su plate premijera i ministara rasle može se vidjeti kada se uporedi sa iznosima koje su zarađivali 2017. godine, kada je odlukom Vlade, predsjedniku određena bruto plata od 4.000 KM, potpredsjednicima 3.500 KM, a ministrima 3.000 KM.

Početkom juna, Sindikat uprave RS potpisao je povećanje plata za 54.118 zaposlenih u javnoj upravi i to svima po 100 maraka od 1. avgusta, što iznosi 5.411.800 maraka mjesečno, a budžet će to do kraja godine koštati dodatnih 27.059.000 KM.

Vlada Republike Srpske usvojila je Zakon o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske i mijenjala koeficijente po hitnom postupku, kako bi se dobila uvećanja u određenom procentu, i to tako da svi zaposleni ostvare uvećanje plate od 100 KM.

CAPITAL: Andrijana Pisarević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Viškoviću povećana plata na 7.624 KM bruto

    1. Razum

      Plata premijera i uopste drzavnih sluzbenika nije sporna.

      Sporan je kriminal i steta koju stvore funkcioneri. Sporno je sta drzavni sluzbenici rade za te plate.

      • joja manjaca

        kako nije sporna dispecer nemoze tolko zaradjivati ko ga je doveo na tu fukcio

    2. Expert

      Jesam pristalica kritike za enormne plate. Ali Predsjednika Vlade, plata je manja od mnogo načelnika ”malih opštin”, a da ne govorimo o gradonačelnicima nekih gradova.