Capital.ba

Kako je Ujedinjena Srpska žrtvovala najmlađu učiteljicu u Srpskoj

22.07.2022. / 12:55

BANJALUKA – Mlada učiteljica i najmlađi master razredne nastave u Republici Srpskoj Nada Vasiljević na svojoj koži je osjetila sav ucjenjivački i politički motivisan odnos pri zapošljavanju Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Banjaluci, gdje nije dobila posao zato što nije uspjela da skupi 50 sigurnih glasova za ministarku Nataliju Trivić i njenu Ujedinjenu Srpsku.

FOTO: Youtube

Kako je Vasiljevićeva ispričala u podcastu “Pretres”, nakon dvije i po godine na zamjeni, ova mlada učiteljica dobila je otkaz, jer se nije „pokazala“ na lokalnim izborima 2020. godine i nije mogla podnijeti pritiske da se bori za glasove Ujedinjene Srpske.

“Učiteljica koju sam dvije i po godine mijenjala jer se “snašla” u drugoj zemlji dala je otkaz i ja sam tu vidjela priliku za rješavanje svog statusa. Otišla sam kod direktora škole Siniše Rendića da popričamo i on je rekao da je jedini put učlanjenje u njegovu partiju, u Ujedinjenu Srpsku, a da se njega ništa ne pita, nego isključivo Natalija Trivić i njena savjetnica Enea Hotić”, ispričala je Vasiljevićeva u podcastu.

Ona kaže da je smatrala da se nakon dvije i po godine dovoljno dokazala i da je smatrala da zaslužuje ovo radno mjesto, jer je ostvarila zavidne rezultate u radu sa djecom i dobru komunikaciju sa roditeljima, te da ima sve sve kompetencije potrebne za jednog učitelja u 21. vijeku.

Ministarka ima rješenje za sve probleme

Vasiljevićeva govori da se tako ranije dobijao posao, a da je sada politika presudila.

“Nakon toliko dobrih rezultata, sada sam “spala” na to da moram u politiku. Da sam htjela, ne bih se obrazovala da radim u školi. Razočarana sam. Prvi moj zadatak bio bi da se sastanem sa ministarkom Trivić i njenom savjetnicom. Direktor je dao moj broj ministarki i predstavio me kao potencijalnog sakupljača glasova. Sastala sam se sa njima u jednom restoranu. Tada sam upoznala Trivićku i ona mi je rekla da ima rješenje za moj problem, ali da je moj zadatak da skupim 50 sigurnih glasova, a da se ja potrudim da skupim 70 glasova, za slučaj da neko izda. Hotićeva je rekla da će me “gurati” da budem primljena na to radno mjesto samo ako se pokažem”, rekla je mlada učiteljica.

Ona kaže da mora razmisliti o svemu, ali da su odmah krenuli pritisci da osigura glasove.

“Znala sam da to ne mogu da uradim jer nemam kompetencije ni afinitete da se time bavim. Kao najmlađi master razredne nastave u Republici Srpskoj, smatram da ne smijem spasti tako nisko da skupljam glasove ljudima čiji je status, vaspitni i obrazovni, pod znakom pitanja. Nisam prihvatila, a onda su uslijedili pritisci dirketora koji me često pozivao sa časa kako bi mi rekao da ja to moram uraditi jer inače neću zadržati posao. Nisam znala šta da radim, a nisam željela da ostanem bez posla i bez djece za koju sam se toliko vezala”, kaže ona.

U partiju se, kaže, nije učlanila, ali je pod pritiskom ipak pokušala da skuplja glasove.

Hotićeva me dodala u te grupe i primoravala da radim na tome. Kada su vidjeli da ja to ne mogu, pojavio se kandidat za moje radno mjesto. Rekli su mi da postoji učiteljica koja je tehnološki višak koja je trebalo da dođe na moje mjesto. Rekli su mi da je ona “naša” stranačka učiteljica i da će se dobro pokazati ako ja ne uspijem. U septembru 2020. godine sam pozvana sam kod direktora da čujem dobru i lošu vijest. Loša je da neću dobiti ugovor, ali da su oni dobri toliko da će me prebaciti u drugo odjeljenje pod uslovom da sakupim to što se od mene traži. Ne znam kako sam izašla iz njegove kancelarije. Prebacuju me u drugi razred samo zato što se pojavio neko ko je bolji sakupljač glasova. To je bilo sredstvo pritiska da me natjeraju”, kaže ona.

Neočekovana podrška stigla, ali je nije spasila od otkaza

Vasiljevićeva kaže da joj je direktor tada rekao da od ponedjeljka dolazi ta učiteljica na moje mjesto.

“Javila sam se tada roditeljima djece da ih obavijestim o tome da će doći nova, a oni su burno reagovali i moram reći da to nisam očekivala. Dali su mi veliku podršku. Sačekali su me ispred škole i pitali šta se desilo. Rekla sam im šta se dešava i zbog čega nisam zadržala to radno mjesto. Oni su se dogovorili da će me podržati i zatražili su razgovor sa direktorom, a učenici su rekli da će izaći na proteste. To su mala djeca i mislila sam da su oni moja podrška, ali da to neće moći da se uradi”, kaže ona.

Iako je poslije toga ipak ostala bez posla, ona kaže da joj je podrška roditelja i djece najveća pobjeda.

“To što su djeca uradila, taj bunt njih i kako su ih podržali roditelji, najveći je dokaz mog profesionalnog uspjeha. Nisam danas zaposlena, na birou sam, radim po potrebi, kada se ukaže prilika, kada neka učiteljica ode na bolovanje. Bila sam na mnogim konkursima, ali gdje god dođem, kažu: To je ona učiteljica iz novina”, kaže ona.

“Pretres” je podcast u kojem se dva puta mjesečno pretresaju najvažnije teme vezane za transparentnost rada javne vlasti, borbu protiv korupcije, zaustavljanje zloupotreba, sukobe interesa i mnoge druge negativne pojave koje su se odomaćile u našem društvu.

Podcast je nastao kao saradnja Udruženja za borbu protiv korupcije Transparency International u Bosni i Hercegovini i Portala CAPITAL.

Osim pretresa teških tema, ovaj podcast je mjesto na kojem će se tragati i za neophodnim koracima i rješenjima za popravljanja stanja u našem društvu.

Cijeli razgovor pogledajte na našem YouTube kanalu ili poslušajte na SoundCloud.

YouTube player

CAPITAL

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Kako je Ujedinjena Srpska žrtvovala najmlađu učiteljicu u Srpskoj

    1. Ucijenjeni prosvjetari

      Naravno svi cemo da cutimo, na ovakve situacije, nevjerovatno je koliko smo ucjenjeni i jadni.
      Jer to se nas ne tice, vazno je da nas ne diraju, a i sutra ide neki novi problem…
      Nema napretka dok nas vode ove ajkule !

      • Sakupljac

        Ja bi sada trebao da je zalim?

        Pristala je sakupljati glasove da bi dobila posao. To je korupcija, a posto je veoma dobro obrazovana i veoma inteligentna, znala je u sta se upusta.

        Htjela sam da dobijem posao, tako sto cu radno mjesto platiti sa glasovima. Nisam bila sposobna da sakupim glasove. Jadna ja, kriva mi natalija.

        Djevojko ucestvovala si u tome. Razumijem motiv jer sam i sam bio dio te masinerije. I mene su prevarili nekoliko puta. Nesto su i ispunili ali vecinu nisu. Samo meni nije palo na pamet da kukam na televiziji kada me prevare u varanju drzave.

        Kada sam shvatio da ucescem u tome zapravo ne obezbedjujem sebi nista osim ponizenja, dao sam otkaz i otisao u inostranstvo.

    2. Dragan

      Dobro, sve je jasno. Ujedinjenu Srpsku ce podrzati oni kojima ovakav nacin rada odgovara. Oni kojima nije bitno da im djecu uce najbolji vaspitaci, da ih lijece najbolji doktori, nego najbolji skupljaci glasova. Oni koji su podlozni ucjenama, oni koji ce ostetiti drugoga zbog svoje koristi. Vidjecemo u oktobru koliki je procenat takvih.

    3. knin73

      Sto upisujete fakultete koji nisu trazeni na trzistu?
      Djevojka je mlada, stici ce da se prekvalifikuje (zavrsi jos jedan fakultet).

      • Vlado

        A zasto da se prekvalifikuje, kad je ocigledno pokazala da je dobra u poslu koji voli? To podrska djece i roditelja jasno pokazuje. Ona ce nastaviti da se bavi poslom koji voli, ako ne ovoj prokletoj avliji, onda negdje gdje se cijeni rad i znanje.

        • knin73

          Hoce ali u Limburgu mjesecu, ako emigrira treba prvo jezik pa onda vidjeti sta ce joj priznati od predmeta. Ali mlada je bolje i to kakva ujedinjena partija

    4. NE ucjenama

      Potrebno je da se promijeni svijest ljudi koji daju svoje lične podatke, prije svega JMB, da to nikako ne čine, pa bi propao ovaj sistem ucjenjivanja pred izbore i sakupljanja “sigurnih glasova”.

    5. NIKO

      Licno mislim da je situacija koja vlada kod nas nesto poput Gordijevog cvora,
      jedini nacin da narodu bude bolje je da se napravi sistem da narod glasa referendumom
      sta zeli a sta ne ( po mogucnosti elektronski da se izbjegnu troskovi ).
      Jednostavno svi koji se bore za bolje sutra iz ubjedjenja veoma brzo nakon sto ih narod izabere
      podlegnu uticaju novca i moci i zaborave zbog cega su se upustili u sve to jer je novac koji je
      na dohvat ruke jednostavno prevelik da se odbije.
      Da sutra bude referendum predlozio bi 4 pitanja na koji narod treba da odgovori
      1. Slazete li se da plata politicara,poslanika i direktora javnog preduzeca ne smije da bude veca od 3 minimalne plate ?
      2.Slazete li se da se jedan covjek smije biti samo na jednoj funkciji i da prima samo jednu platu ?
      3.Slazete li se da ako direktora javnog preduzeca uhvate da je primio mito minimalna kazna bude 10 godina zatvora?
      4.Slazete li se da se da svim funkcionerima ukine pravo na otpremninu i bijeli hljeb ?
      Tek kad se budu bojali da zbog svojih postupaka mogu zavrsiti u zatvoru radice ono sto treba da rade i za sta su izabrani.

    6. Ratko

      A da li neko može da mi kaže kada je ovdje bilo drugačije??? Bio je Tito pa kako se tada glasalo i vladalo? Da li je neko smio drugačije da pomisli od druga vrhovnog vladara? Poslije su dolazili razni i svaki put se sređivalo i borilo za vlast na ovaj identičan način kao što to sada rade!
      A da li je drugačije recimo kod amera? Kod njih je legalno “lobiranje” kod političara, a to se kod nas zove podmićivanje, mito, korupcija, a o tome nas uče isti ti ameri!!! Dođe neki bogataš, neka mega kompanija i kupi 50 političara ili recimo šiptari, Hrvati i ostali kupe 50 političara da bi oni glasali za njihove interese, to smo dobro osjetili i osjećamo i to je sasvim normalno!

      Kako to promjeniti? Paaa, teško! Politika je veoma unosan posao, dok je tako biće i ovog! Isto kao biznis sa narkoticima, šverc oružjem, pa i ljudima, sve to je strogo zabranjeno i kažnjivo, ali uvijek će da postoje oni koji to rade i ti isti većinom sarađuju sa ovima za koje glasamo, a opet sve to se vrti oko love!

      Nema lijeka!

      • Goran

        Bilo je uvijek isto, ali različito. Sad i ovdje je na snazi obrnuti sistem vrijednosti. Što si poslušniji i nesposobniji, to imaš prednost jer se svi boje boljeg od sebe, jer znaju koliko su loši. Za vrijeme Tita jeste uslov bila partija, ali su svi bili u partiji, pa se onda biralo po kvalitetu. Na zapadu je bitna i veza i preporuka, ali niko neće preporučiti nekog nekvalitetnog, jer će u protivnom izgubiti kredibilitet.
        Kako god, ovo traje predugo i slažem se da nema lijeka.

    7. VladoBL

      Ljudi, znate li koliko je važno imati ovakvu mladu osobu da troši svoje vrijeme sa našom djecom?!!!! To je neviđeno bogatstvo. Neviđeno. Nema dalje. I sad dođu ovi deformisani mentalni jadnici i sve to sprječavaju! Pa to je zločin! Zločin!!!