Capital.ba

Arcelor Mittal poslao sve radnike na prinudni odmor

06.07.2022. / 11:41

PRIJEDOR – Uprava Arcelor Mittala iz Prijedora ponovo je juče poslala preko 700 radnika na prinudni godišnji odmor do 14. jula zbog problema sa isporukom i prodajom rude, zbog čega zaposleni strahuju da će na kraju doći do potpunog zatvaranju rudnika, saznaje portal CAPITAL.

Arcelor Mittal Prijedor

FOTO: Arcelor Mittal Prijedor

Uprava je u obavještenju radnicima navela da imaju problema sa isporukom i prodajom rude Arcelor Mittalu u Zenici, zbog čega je odlučeno da se proizvodnja obustavlja od 6. jula do 14. jula, inače u periodu kada bi ona trebala biti na maksimumu.

“Tokom perioda obustave svim radnicima će biti proveden dio godišnjeg odmora za 2022. godinu”, navodi se u odluci rukovodstva Arcelor Mittala.

Radnici pričaju da su šokirani novom naglom odlukom uprave da ih bez prethodnih informacija i pripreme samo pošalju na godišnji odmor, bez obzira na njihove planove i tako im po drugi put ove godine “ukrade” pravo da imaju sopstvene planove. Prvi put se to dogodilo u januaru kada su radnici takođe poslati na odmor bez najave.

Sindikalni povjerenik u ovoj kompaniji Dario Antonić kaže za CAPITAL da je donesena jednostrana odluka o upućivanju radnika na kolektivni godišnji odmor, sa čime se nisu složili ni sindikat ni zaposleni.

“Radnici su uplašeni za svoja radna mjesta, posebno kada smo čuli najave da bi se isto ovo moglo ponoviti i u avgustu i u septembru kada bi moglo doći do zastoja od po deset i više dana. Zvanično je da u Zenici pada potražnja gotovih proizvoda i da se će praviti samo onoliko koliko mogu prodati i da se ne prave zalihe. Ova politika nije objašnjiva, posebno kada znamo da je prošla godina bila odlična i da smo u njoj imali prihod od 200 miliona maraka. Prošle godine je Arcelor Mittal bio najprofitabilnija firma, a u julu je planiran maksimum proizvodnje, zbog čega nam nije jasno šta se sada dogodilo”, rekao je Antonić.

On kaže da je bilo sličnih situacija 2008. godine kada su slali radnike na čekanje, kao i za vrijeme pandemije, ali nije bilo tjeranja radnika da iskoriste godišnji odmor kada ne žele.

“Ovo je sada prvi put da se ovako rješavaju problemi. Ne znamo koliko tačno radnika ide na odmor, jer je odluka tek juče došla, pa tek treba da se utvrdi spisak, jer na poslu ostaje dio koji će održavati i popraviti mašine koje su van sistema. Radnici negoduju zato što im se nameće odmor u terminu kada nisu planirali”, kaže Antonić.

Jedan od radnika u ovom preduzeću kaže da mu je teško palo što mu je firma oduzela kompletan godišnji odmor tjerajući ga da ga koristi kada mu ne odgovara.

“Ne znam šta je pozadina ovoga, ali su nam u januaru uzeli već 12 dana. Sada opet isto rade i naredba je da se do septembra mora iskoristiti sav odmor. Objašnjenje je da Zenica ima na lageru rude željeza i da ne ide prodaja. Ako su mi uzeli pola godišnjeg, zašto moraju cijeli? Zar ja ne smijem u životu imati neki svoj plan ili potrebu? Ima ljudi koji su planirali da idu negdje, da završe neke svoje obaveze. Nije ni bitno, šta god bilo, nije u redu da nam uzmu kompletan odmor”, kaže on.

U upravi Arcelor Mittala na naša pitanja dobili smo saopštenje u kojem nije odgovoreno ni na jedno od pitanja koje smo postavili.

“Imajući u vidu situaciju na svjetskom tržištu, kao i potrebe kupaca i plasiranje proizvoda, menadžment kompanije prilagođava poslovanje trenutnim okolnostima. Shodno tome trudimo se da sve donesene odluke budu efektivne i korisne. Opredijeljeni smo ka daljem razvoju, što pokazujemo kroz naše trenutne i buduće aktivnosti, a sve u cilju prosperiteta našeg poslovanja i zaposlenih”, navodi se u uopštenom odgovoru.

CAPITAL: Andrijana Pisarević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!