Capital.ba

Prodaja Dženeral Motorsa pala 15 posto u drugom kvartalu

02.07.2022. / 9:30

DETROIT – Američka kompanija DŽeneral Motors (GM) izvjestila je da je njena prodaja automobila pala za 15 posto u drugom kvartalu, jer su globalna nestašica čipova i poremećaji u lancu snabdjevanja pogodili proizvodnju i doveli do toga da skoro 100.000 vozila i dalje čeka na dijelove kako bi bili završeni.

General Motors

FOTO: GM

Američka automobilska industrija nastoji da održi korak sa potražnjom potrošača za novim automobilima, ali ima problem da poveća proizvodnju zbog nedostatka čipova, deficita radne snage i zastoja u lancu snabdjevanja.

Dženeral Motors, koji je prošle godine izgubio titulu lidera po prodaji prvi put od 1931, prepustivši tron Tojoti, saopštio je da je prodao 582.401 vozilo od aprila do kraja juna ove godine naspram 688.236 vozila u istom periodu prošle godine, prenosi Rojters.

Ipak, procjenjuje se da će ovaj proizvođač automobila iz Detroita biti najveći prodavac novih vozila u ovom kvartalu, prema analizi firme Koks Automotiv, pošto poremećaji u cijeloj industriji smanjuju isporuke i drugih velikih proizvođača.

GM je takođe saopštio da očekuje da će neto zarada za drugo tromjesečje iznositi između 1,6 i 1,9 milijardi dolara, što je ispod procjena analitičara koji u prosjeku predviđaju profit od 2,5 milijardi dolara, prema podacima Refinitiva.    Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!