Capital.ba

Brodarski gigant kupuje Luku Bar?

02.07.2022. / 8:40

BAR – Crnogorsku javnost je iznenadila vijest da je jedna od najvećih kruzing i kompanija za kontejnerski saobraćaj na svijetu, švicarski MSC (Mediterranean Shipping Company) potencijalni novi vlasnik dijela Luke Bar, Port of Adrije, kojom trenutno gazduje turski Global Ports.

Luka Bar

FOTO: Luka bar

Naime, Reuters je sredinom juna objavio vijest da je Global Ports, koji kotira na Londonskoj berzi, primio finansijsku ponudu za potpuno preuzimanje od MSC-a, a prema istom izvoru, obavezujuća ponuda bi trebalo da stigne najkasnije do 13. jula, slučajno na crnogorski Dan državnosti, prenosi Investitor.me.

Global Ports, u vlasništvu turskog biznismena Mehmeta Kutmana, potvrdio je da je u pregovorima za prodaju. Kompanija upravlja s nekoliko komercijalnih luka uključujući najveću luku u Crnoj Gori.

MSC je najpoznatija po kruzing putovanjima, ali i po kontejnerskom saobraćaju, gdje je podudarna sa djelatnošću crnogorske kompanije. MSC je u privatnom vlasništvu porodice Aponte, a u periodu rekordne zarade kontejnerskog prevoza tokom pandemije, kompanija je tražila mete za preuzimanje širom svijeta.

Nedavno je pristao da kupi Bolloré Africa Logistiks za 6 milijardi dolara, preuzeo je udio u italijanskom trajektnom operateru Mobi u martu, dok je ranije tokom godine zajedno s Lufthansom uložio novac u ITA-u, nasljednicu italijanske aviokompanije Alitalia.

MSC je u procesu preuzimanja i većinskog udjela u brazilskom regionalnom operateru kontejnerskog prevoza Log-In Logistik.

U Vladi Crne Gore nisu sretni zbog mogućnosti da Port of Adria dobije novog stranog vlasnika, već žele da povrate potpunu kontrolu nad kompanijom i sami nađu novog strateškog partnera.    Agencije

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!