Capital.ba

Direktor „Farmlanda“ traži stečaj, institucije Srpske ignorišu milionski dug

01.07.2022. / 13:01

– Vlasnik i institucije RS ne žele stečaj farme koja je progutala desetine miliona maraka budžetskog novca
– Topalović: Većinski vlasnik „svojim vezama“ rješavao problem dugovanja

BANJALUKA – Propala govedarska farma „Farmland“ iz Nove Topole, koja već godinama ne radi i ne izmiruje milionske obaveze, konačno bi mogla u stečaj, nakon što je to sudu predložio njen direktor Mladenko Topalović, saznaje CAPITAL.

farmland

Foto: Capital

Prijedlog za stečaj podnesen je 10. juna, a direktor farme Mladenko Topalović za CAPITAL kaže da ni vlasnik Dragan Vasiljević niti institucije Srpske kojima „Farmland“ duguje milione KM nisu zainteresovane da pokrenu stečaj i plate troškove, zbog čega je na kraju to uradio on.

„Ja sam podnio prijedlog, jer vlasnik i Upravni odbor koji su donosili sve odluke u vezi sa ’Farmlandom’ neće da učestvuju u tome niti da sarađuju. Obavijestio sam sve nadležne institucije RS i najveće povjerioce – Investiciono razvojnu banku (IRB) RS i Poresku upravu, koje takođe nisu zainteresovane za pokretanje stečaja. U IRB-u smatraju da nije vrijeme za pokretanje stečaja, dok u Poreskoj upravi kažu da ne mogu da se naplate. Vlada, takođe, ne pokazuje interes jer kažu da nisu povjerioci“, kazao je Topalović.

Naglasio je da će podnijeti i tužbu protiv Osnovnog suda u Gradišci, predsjednika suda i sudije koji je prodao svu nepokretnu imovinu „Farmlanda“ u bescjenje.

„Ja kao direktor sam tu kolateralna šteta, jer su vlasnik i UO donosili sve odluke, a sada ne žele da sarađuju i plate stečajni predujam, tako da sam prepušten sam sebi. Ja ću platiti taj predujam i tražio sam od suda da platim u više rata. Svjesni smo mi, naravno, i svoje odgovornosti, ali sve odluke je donio većinski vlasnik, a ja sam nažalost radio samo ono što mi se kaže“, naglasio je on.

Kaže da su ljudi koju su bili za to zaduženi u „Farmlandu“ uredno prijavljivali sve poreske obaveze, te da je on lično od Poreske uprave, Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i od IRB-a tražio da im ne dopuštaju da ne plate duže od dvije rate, ali da je to „većinski vlasnik određenim svojim konekcijama uvijek uspio da riješi“.

„Sto puta sam im govorio nemojte nas odgađati. UIO sada tuži mene da nešto solidarno isplatim, a lično sam od njih tražio da nam ne odgađaju plaćanje duga duže od dva mjeseca“, naglasio je on.

Navodi da je tražio i od IRB-a, još dok je na čelu bila Snježana Vujnić, da pokrenu stečaj, ali da je ona to odbila.

„Kako je uopšte moguće da ’Farmland’ dobije kredit, kada je već bio u problemima“, istakao je Topalović, koji je prije tri godine postavljen za rukovodioca službe naplate i prodaje u „Elektrokrajini“.

„Farmland“, čiji je većinski vlasnik Dragan Vasiljević, već godinama ne radi, imovina je raskrčmljena i na nekada uspješnoj farmi ostala je pustoš.

„Farmland“ je godinama bio jedan od najvećih korisnika podsticaja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a pored toga imao je i ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Robnim rezervama RS, koje su u stečaju i koje su zbog kršenja tog ugovora tužile i dobile sporove sa ovom farmom.

Najviše novca „Farmland“ duguje IRB-u koja mu je bez finansijskog posrednika odobrila kredit 14,8 miliona KM, dok je na kraju aprila ove godine Poreskoj upravi dugovao 5,2 miliona maraka.

O problemima u “Farmlandu” CAPITAL je pisao godinama u nizu tekstova koje možete čitati na linkovima u nastavku.

Uprava „Farmlanda“ se žali na pljačku

Vlada Srpske posluje s mrtvim „Farmlandom“

Radnici u „Farmlandu“ zatekli pustoš

“Farmland” opustošen do temelja (SNIMAK)

Srpska ne pokreće stečaj „Farmlanda“ uprkos milionskim dugovanjima

CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Direktor „Farmlanda“ traži stečaj, institucije Srpske ignorišu milionski dug

    1. Goran

      Ja vjerujem da će naše vodeće partiote obezbijediti pravedno suđenje odgovornima za ovu ogromnu štetu nanešenu stanovnicima RS.