Capital.ba

Srbija ograničila cijene osnovnih životnih namirnica

01.07.2022. / 8:00

BEOGRAD – Vlada Srbije ograničila je cijene osnovnih životnih namirnica kako bi se zaštitilo tržište i spriječile deformacije u formiranju cijena robe koja je od izuzetne važnosti za snabdijevanje potrošača, naročito siromašnijih socijalnih kategorija.

kazne

FOTO: Agencije

Uredbom su ograničene cijene brašna tip T-400 glatko i tip T-500 do pet kilograma, zatim jestivo suncokretovo ulje od jednog litra i svinjsko meso – but, tako da ne prelaze nivo cijena od 15. novembra 2021. godine.

Takođe, propisana je maksimalna maloprodajna cijena UHT mlijeka sa 2,8 procenata mliječne masti od jednog litra, te bijelog kristal šećepa po kilogramu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Uredba je donesena s obzirom na to da su cijene sirovina i proizvođačkih inputa i dalje na visokom nivou, a situacija na berzama u zemlji i okruženju i dalje nedovoljno predvidiva.

Vlada je na današnjoj sjednici odredila količine ulja od sjemena suncokreta u pakovanjima za prodaju na malo za koje se dozvoljava izvoz na mjesečnom nivou, kako bi se omogućila realizacija zaključenih ugovora u što većem obimu, radi očuvanja tradicionalnog tržišta, pri tome vodeći računa o snabdjevenosti domaćeg tržišta.

Usvojena je Uredba o privremenoj mjeri ograničavanja cijene gasa i nadoknadi razlike u cijeni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.

Članovi Vlade donijeli su izmijenjenu Uredbu o ograničenju visine cijena derivata nafte, kojom se ograničenje produžava do 31. jula.

Vlada je donijela odluku o privremenoj zabrani izvoza evrodizela EN 590 radi sprečavanja nestašice i obezbjeđivanja sigurnog snabdijevanja tržišta ovim derivatom, kako bi se spriječile moguće štete po privredu i građane Srbije.

Na sjednici je donesena odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 20 odsto, počevši od sutra pa do kraja jula.

Vlada Srbije usvojila je izmjene i dopune Uredbe o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača i snabdjevača električne energije, čime je dodatno pojednostavljena procedura za proizvodnju energije za sopstvene potrebe iz obnovljivih izvora energije.    Agencije

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!