Capital.ba

Britanija uvela sankcije ruskom “kralju nikla”

29.06.2022. / 15:01

LONDON – Britanija je objavila danas da je uvela sankcije ruskom “kralj nikla” Vladimiru Potanjinu, koji važi za drugog najbogatijeg čovjeka u Rusiji.

FOTO: Agencije

Potanjin je stavljen na najnoviju britansku listu od 13 novih sankcija kojima su obuhvaćeni i drugi poslovni ljudi, finansijske kompanije i drugi subjekti, prenosi Rojters.

“Potanjin nastavlja da gomila bogatstvo pošto podržava režim ruskog predsjednika Vladimira Putina, preuzimajući Rosbanku i akcije u Tinkof banci u periodu od ruske invazije na Ukrajinu”, navodi se u saopštenju za medije vlade u Londonu.

Potanjin je jedan od najbogatijih ljudi u Rusiji, mada njegova neto vrijednost u velikoj mjeri zavisi od vrijednosti njegovog 36-procentnog udjela u Norniklu, najvećem svjetskom proizvođaču paladijuma i rafinisanog nikla.

Na britanskoj listi sankcija se navodi da je Potanjin uvršćen zato što “ostvaruje korist od ili zbog pružanja podrške Vladi Rusije sticanjem udjela ili kontrolišući Rosbanku”.

Dodaje se da Rosbanka posluje u sektoru ruskih finansijskih usluga, koji je od strateškog značaja za rusku vladu. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!