Capital.ba

Zatvara se najveći svjetski hemijski koncern

28.06.2022. / 11:54

VAŠINGTON – Najveći svjetski hemijski koncern “BASF” mogao bi biti zatvoren zbog nestašice ruskog gasa.

Oko 60 odsto gasa kojeg “BASF” troši u Evropi koristi se za proizvodnju električne energije, a ostatak postaje sirovina za proizvodnju hemijskih proizvoda, uključujući amonijak i acetilen.

Godinama je “BASF”, jedna od najvećih svjetskih hemijskih kompanija, sa sjedištem u njemačkom Ludvigshafenu, gradila svoj poslovni model oko jeftinog i sigurnog ruskog prirodnog gasa.

Sada, sa sve manjim zalihama ruskog gasa kojeg je Moskva početkom ovog mjeseca počela ograničavati nakon odbijanja dijela evropskih firmi da gas kupuju u rubljama, sve postaje drugačije za ovaj najveći integrisani hemijski sistem na svijetu koji obuhvata oko 200 fabrika.

Na njega otpada i četiri odsto ukupnog gasa koji se troši u Njemačkoj.

Analitičari sa kojima je američki medij razgovarao smatraju da bi zatvaranje “BASF-a” moglo negativno i dodatno uticati na globalnu krizu hrane zbog smanjenja proizvodnje amonijaka, ključnog sastojka vještačkih đubriva.

Zatvaranje ovog kompleksa uticaće na druge sektore privrede, jer su “BASF” i druge hemijske firme jedna od prvih karika u većini industrijskih lanaca snabdijevanja.

Viši ekonomista “BASF-a” Peter Vesterhuis smatra da bi se rad kompanije mogao spasiti smanjenjem opterećenja i korištenjem alternativnih izvora energije ako bi ona bila snabdjevena gasom ne većim od 50 odsto maksimalne potražnje.

“Zaustavljanje proizvodnje bio bi “divovski zadatak”. Nikada prije nismo se susreli sa takvom situacijom. Teško je to zamisliti”, navodi on.

Vesterhuis napominje da će trebati vremena za sigurno zatvaranje fabrika, jer bi brzo zatvaranje sistema moglo da uzrokuje tehničku štetu i narušiti bezbjednost kompanije i njenih fabrika.

Od 16. juna isporuke ruskog gasa u Njemačku kroz gasovod “Sjeverni tok 1” smanjene su za 60 odsto njegovog kapaciteta.

Dok ruski “Gasprom” taj potez tumači odbijanjem njemačke kompanije “Simens” da vrati gasne turbine sa popravka u Kanadi s obzirom na protivruske sankcije, njemački državni vrh i centrala EU žale se da je riječ o geopolitičkom potezu Moskve kojim se smišljeno narušava njemačka ekonomija. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Zatvara se najveći svjetski hemijski koncern

    1. bebe

      Ovo je suludo, a nadati se da su najave ovakvog tipa isto poitička igra, zar se dotle ide da se ukida ovakva industrija?