Capital.ba

Srbija omogućila veći izvoz ulja zbog prepunih skladišta

28.06.2022. / 9:30

BEOGRAD – Vlada Srbije je odobrila je preraspodjelu nerealizovane količine ulja prema dozvolama koje su izdate za maj, navodi se u njenoj odluci objavljenoj u Službenom glasniku.

ulje

Foto: N1

Dozvolu za izvoz mogu tražiti i dobiti firme koje su realizovale najmanje 95 odsto odobrene količine ulja iz dozvola za taj mjesec.

Razlog odobravanja izvoza je taj što se očekuje odličan rod suncokreta od 735.000 tona. On će, kako se navodi, biti dovoljan za oko 350.000 tona ulja. Kako je Srbiji godišnje maksimalno potrobno 100.000 tona te namirnice, zbog čega je Vlada Srbije odličila da dozvoli izvoz ulja.

Ta odluka, kako se dodaje, neće uticati na snabdjevenost Srbije suncokretovim uljem.

Zbog naglog i čestog poskupljenja ulja (u jednom trenutku boca pojedinih proizvođača koštala je i do 220 dinara) cijene su ograničene krajem 2021. godine. Uz brašno, pšenicu i kukuruz, rafinisano suncokretovo ulje našlo se na listi proizvoda za koje je privremeno zabranjen izvoz sredinom marta ove godine. Zatim su u aprilu uvedene kvote za izvoz, a od 1. maja omogućen je izvoz osam miliona litara ulja mjesečno.

Udruženje Žita Srbije objavilo je nedavno da su sredinom ovog mjeseca zalihe rafinisanog i nerafinisanog ulja u skladištima bile između 40.000 i 45.000 tona. Takođe, skladišta uljara bila su popunjena od 85 do 100 odsto što, kako su objasnili, nije dobro jer ulje koje stoji gubi svoje karakteristike.

Kako su ranije rekli u udruženju Žita Srbije, uljare su prošle godine nabavile veću količinu sirovina nego što im je bilo potrebno.    Bankar.me

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!