Capital.ba

Francuske energetske kompanije pozivaju na štednju energije

27.06.2022. / 9:30

PARIZ – Direktori velikih francuskih energetskih kompanija pozvali su pojedince i kompanije da odmah ograniče potrošnju energije, kako bi se pripremili za prijeteću energetsku krizu.

Moramo da radimo kolektivno na smanjenju naše potrošnje, kako bismo povratili prostor za manevrisanje“, rekli su izvršni direktori Anži (Engie), EDF i Total u otvorenom pismu koje je objavio nedeljnik “Žurnal di dimanš”.

U pismu koje su potpisali Katrin Mekgregor iz kompanija Anži (Engie), Žan-Bernar Levi iz EDF-a i Patrik Pujane iz Total Enerži (Total Energies) govori se o naglom padu isporuke ruskog gasa, kao i ograničenoj proizvodnji električne energije zbog problema sa održavanjem, prenosi Rojters.

Francuska ima za cilj da napuni svoja skladišta gasa do rane jeseni, izjavila je u četvrtak premijerka Elizabet Born.

Skladišta gasa u zemlji su trenutno popunjena 59 odsto.

Francuski mediji u martu su izvjestili da je Vlada u pregovorima sa Total Enerži o povećanju kapaciteta za prijem tečnog prirodnog gasa (LNG), nakon što su Sjedinjene Države rekle da su spremne da povećaju isporuke Evropi.

Preduzimanje akcija već ovog ljeta omogućiće nam da se bolje pripremimo na početku sledeće zime, posebno za očuvanje naših rezervi gasa“, navodi se u pismu rukovodilaca energetskih kompanija.

Dodaje se da napori da se ograniči potrošnja treba da uslede odmah i da budu “kolektivni i masovni”.

Takođe su naveli sopstvene napore da pronađu nove izvore gasa i izgrade plutajući terminal za tečni prirodni gas (LNG) u luci Avr, na severu Francuske.   Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!