Capital.ba

Njemačka uvozi strane radnike zbog hroničnog nedostatka na aerodromima

26.06.2022. / 15:00

BERLIN – Njemačka će dopustiti ulazak stranih radnika zbog manjka radnika na njemačkim aerodromima kao privremenu mjeru, objavio je njemački list Bild am Sonntag u nedjelju, navodeći ministre unutrašnjih poslova, saobraćaja i rada.

putnika

FOTO: Pixabay

Aerodromi širom Evrope, uključujući Njemačku, suočavaju se s nedostatkom osoblja usred povećanog kretanja putnika zbog ukidanja većine epidemioloških mjera uvedenih zbog kovida-19.

Fotografije putnika koji u dugim redovima čekaju na bezbjednosnu provjeru na aerodromu u Dizeldorfu ranije ove sedmice pokazale su razmjer deficita radne snage, koji je izazvao haos tokom turističke sezone.

Ministarstva untrašnjih poslova, saobraćaja i rada započeće zajedničku kampanju dovođenja privremenih stranih radnika kako bi radili na njemačkim aerodromima, napisao je Bild, dodavši da u aerodromima postoji manjak od 2.000 do 3.000 radnika.

Cilj kampanje je iz Turske u Njemačku dovesti četveroznamenkasti broj kvalifikovanih radnika koji će biti zaposleni na nekoliko mjeseci od jula.

Ministar rada Hubertus Hajl je rekao da poslodavci moraju isplaćivati plaze skladno kolektivnim ugovorima i pružiti pristojan smještaj za ograničeno vrijeme.

“Želimo ukloniti bilo koji oblik socijalnog dampinga i iskorištavanja“, rekao je Hajl, prema Bildu.

Socijalni damping je praksa isplaćivanja nižih plata od uobičajenih na nekom tržištu rada.     Agencije

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!