Capital.ba

Najveća američka banka otpušta 1.000 ljudi

23.06.2022. / 10:58

NJUJORK – U sektoru za hipoteke investicione banke JPMorgan Chase & Co mnogi zaposleni ostaju bez posla jer rastuća inflacija i sve veće kamate usporavaju potražnju za nekretninama u Sjedinjenim Američkim Državama.

JP Morgan Chase

FOTO: AFP

Više od 1.000 zaposlenih biće pogođeno ovim mjerama, a oko polovina njih će biti prebačena u druge sektore investicione banke.

“Naša ovonedjeljna odluka u vezi sa otpuštanjem radnika rezultat je “kliničkih” promjena na hipotekarnom tržištu”, izjavio je portparol najveće banke u SAD.

Prema poslednjim podacima iz dokumentacije podnete američkoj Komisiji za hartije od vrijednosti i berze, JPMorgan ima 273.948 zaposlenih širom svieta.

“Bili smo u mogućnosti da mnoge zaposlene koji su pogođeni ovom odlukom premjestimo na druge pozicije unutar firme i radimo na tome da pomognemo preostalima da pronađu posao unutar i izvan banke”, dodao je portparol banke.

Prošle nedjelje je američka centralna banka – Federalne rezerve – podigla kamatne stope za tri četvrtine procentnog poena, najviše od 1994. godine, nakon što su zvanični podaci nekoliko dana ranije pokazali da je inflacija porasla iako su mnogi očekivali da je dostigla vrhunac.

Brokerske kuće u oblasti nekretnina Compass Inc i Redfin Corp takođe su najavile otpuštanja jer je prodaja kuća usporena zbog povećanja kamata.

Prodaja kuća u SAD u maju je dostigla najniži nivo u poslednje dvije godine jer su prosječne cijene kuća skočile na rekordne nivoe, po prvi put prevazišavši 400.000 dolara. Bloomberg

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!