Capital.ba

Čičić tražio 32 miliona, dobio 225.000 KM

20.06.2022. / 16:56

BANJALUKA – Kontroverzni biznismen Dragan Čičić neće dobiti gotovo ništa od 32 miliona maraka, koliko je potraživao u stečajnom postupku preduzeća “Zmijanje-Plast” iz Banjaluke čiji je bio vlasnik.

FOTO: Agencije

Tačnije, glavnom diobom na koju je saglasnost dao Okružni privredni sud u Banjaluci, pripašće mu 225.000 maraka, što nije ni jedan odsto od onog što je tražio.

Najveće potraživanje od nepunih 21 miliona maraka imao je preko svog preduzeća “Drvoplast” iz Konareva kod Kraljeva u Srbiji, dok se ostatak odnosi na njegove firme “Galames” u Banjaluci i Beogradu koje su ukupno tražile nepunih 11 miliona KM.

Kada je riječ o ostalim povjeriocima, nešto malo novca je dobio Fond PIO RS, koji je prijavio dug od 172,670 maraka, a kojem po glavnoj diobi pripada 1.225 KM.

Poreskoj upravi RS pripalo je 149,5 maraka po osnovu potraživanja koje je iznosilo 21.062 KM.

Imovina je prodana za oko 500.000 maraka, ali kada se odbiju svi troškovi za diobu je ostalo oko pola tog iznosa. Treba imati u vidu da preduzeće ne radi od 2002. godine i da je 15 godina svakodnevno propadala”, kaže za CAPITAL stečajni upravnik Slavko Vujančević.

Ne ulazeći u način nastanka Čičićevih potraživanja, on kaže kako su ona sa pravne strane bila čista te da su izvodi sa otvorenih stavki bili mjerodavni.

Podsjećamo, preduzeće je u stečaj otišlo zbog nemogućnosti naplate desetine miliona KM kredita koje je Čičić kao njegov vlasnik dobio dobio od tadašnje državne “Kristal banke”.

Bez obzira što mu je propalo ovo milionsko potraživanje, Čičić je svoje džepove preko “Zmijanje-Plasta” napunio do vrha.

Dodik mu isplatio 11 miliona KM

Naime, on je 2001. godine tužio Vladu RS zbog materijalne štete i izgubljene dobiti tražeći naknadu od 46 miliona KM jer mu je Poreska uprava RS blokirala račune i tako ga spriječila da preko svojih preduzeća realizuje višemilioski posao sa mesom koje je trebalo da se isporuči na Bliski Istok.

Kasnije je Vladi uputio prijedlog za vansudsko poravnanje kojim je tražio naknadu od 11 miliona na šta je Vlada i Pravobranilaštvo RS pristalo i 2007. godine mu je isplaćen taj iznos.

Pored, od javnosti oštro kritikovane nagodbe Čičića i tadašnje Vlade na čijem je čelu bio Milorad Dodik, vrlo je zanimljivo kako je dogovorena odšteta isplaćena.

Umjesto na blokirani račun „Zmijanje plasta“, tadašnja Vlada 11 miliona KM uplaćuje direkno na račun njegovog advokata, čime je svjesno izbjegnuta prilika da Poreska uprava na taj način naplati par stotina hiljada KM neplaćenog poreza i doprinosa, a radnici nekoliko plata.

Do miliona je pokušao da dođe i preko preduzeća “Novi Bimeks” iz Brčkog kojeg je kupio u privatizaciji ali za razliku od Vlade Milorada Dodika, taj mu recept nije prošao.

On je kao razlučni povjerilac tražio čak 76,5 miliona maraka, a po osnovu ranijih ugovora i sporazuma koje je njegovo preduzeće “MI Galames” imalo sa “Novim Bimeksom”, kojeg je privatizovao.

Nakon što su ga odbili svi nižestepeni sudovi, to je uradio i Ustavni sud BiH a o čemu je CAPITAL pisao u tekstu koji možete pročitati OVDJE.

CAPITAL: D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!