Capital.ba

Bjelica: Riješiti status “Nove Romanije”

28.05.2022. / 11:32

SOKOLAC – Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je lokalna uprava, u saradnji sa višim nivoima vlasti, ušla u rješavanje statusa “Nove Romanije” preispitivanjem novog ugovora o zakupu kruga ove drvne industrije sa jednim od katarskih investitora.

nova romanija

Foto: Agencije

Bjelica je rekao da, prema njegovim saznanjima, firma “Hamdo grup” zakupac dijela proizvodnog prostora ove drvne industrije, nije izmirila skoro 800.000 KM obaveza prema radnicima za doprinose i poreze i da je Poreska uprava Republike Srpske blokirala imovinu te firme.

On je naveo da je na jučerašnjem sastanku sa delegacijom Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske, koja je boravila na Sokocu, naglasio da rješenje vidi u raskidu ugovora o zakupu sa kompanijom “Hamdo grup” i u formiranju poslovne zone u krugu “Nove Romanije” na površini od 200.000 metara kvadratnih.

Bjelica je istakao da već postoje ponude jednog broja ljudi koji žele da investiraju ili da uzmu u zakup dio proizvodnog prostora koji ima svu potrebnu infrastrukturu.

On je naglasio da se nedavno pojavio problem u realizaciji ove ideje sa saznanjem da je potpisan novi ugovor o zakupu na godinu dana dijela drvoprerađivačkog kruga “Nove Romanije” sa jednim od ranijih investitora, te da sada slijede dodatne aktivnosti na preispitivanju tog ugovora u saradnji sa resornim ministarstvima u Vladi Republike Srpske.

Bjelica je podsjetio da je Vlada Srpske vlasnik više od 70 odsto imovine “Nove Romanije”, Javno preduzeće “Šume Republike Srpske” 18 odsto, a ostatak je vlasništvo nekoliko fondova.

On je podsjetio da je i prošle godine uputio apel višim nivoima vlasti u Srpskoj da se raskine ugovor o zakupu “Nove Romanije”, nakon što je došlo do određenih promjena u vlasničkoj strukturi kompanije “Hamdo grup”, krize u proizvodnji i neispunjavanju preuzetih obaveza prema radnicima za poreze i doprinose.

Ugovor o zakupu imovine između “Nove Romanije” i katarskog investitora, odnosno Firme “Hamdo grup” potpisan je 2017. prema odobrenju Vlade Republike Srpske, ali je proizvodnja za sada u zastoju. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!