Capital.ba

Mikrokreditne organizacije u Srpskoj ostvarile profit od 18,5 miliona KM

28.05.2022. / 10:21

BANJALUKA – Mikrokreditni sektor Republike Srpske ostvario je prošle godine neto dobit od 18,5 miliona KM sa stopom rasta od čak 49 odsto, pokazuju podaci Agencije za bankarstvo RS.

mikrokreditne organizacije

Foto: Capital

Glavni razlog za ovoliki rast profita, kako navode u Agenciji, jeste značajniji rast prihoda od kamata i naknada po osnovu plasiranih kredita.

„Mikrokreditna društva su prošle godine plasirala 7,8 miliona KM kredita ili 12 odsto više nego u godini prije“, obrazlažu u Agenciji.

Dodaju da je na rast dobiti istovremeno uticalo i smanjenje troška regulatornih rezervi za kreditne gubitke MKD za 2,1 milion КM ili za 27 odsto.

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa kod 11 MKO je bila ispod prosječne ponderisane EKS na ukupne kredite MKO iz RS, dok je kod dvije bila iznad prosječne.

Kod dvije MKO kamata je iznosila od 19,26 odsto i 19,54 odsto, kod četiri MKO kretala se od 21,52 odsto do 23,63 odsto, kod tri od 26,63 odsto do 29,15 odsto, a dvije MKO su imale kamatu od 33,19 i 33,47 odsto.

Prosječna ponderisana EKS kod jedne MKO iznosila je 38,24 odsto, dok je jedna MKO prosječnu ponderisanu EKS na ukupne kredite iskazala po stopi od 259,33 odsto (uticaj kratkoročnih kredita pojedinačnog iznosa do 400 КM sa rokom otplate od 31 dan do 3 mjeseca). Srpskainfo

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!