Capital.ba

Poljskoj ponestaje ugalj – kompanije ograničile prodaju

28.05.2022. / 9:40

VARŠAVA – Poljske kompanije su ograničile prodaju uglja u zemlji nakon blokiranja uvoza iz Rusije, izjavio je zamjenik ministra za državnu imovinu Pjotr Pižek u parlamentu, navodieći da je potražnja za sirovinama u zemlji daleko veća od domaće proizvodnje.

ugalj

Foto: Pixabay

Kompanije su odlučile da uvedu ograničenje prodaje da bi obezbjedile ogrev za narednu grijnu sezonu za što veći broj potrošača“, objasnio je Pižek.

On je priznao da je situacija u zemlji teška i da se potrošači suočavaju sa poteškoćama u nabavci uglja, prenosi Raša tudej.

Zabrana ruskog uglja u Poljskoj dovela je do špekulativnih cijena na tržištu. Poljski mediji pišu o dugim redovima kupaca u blizini skladišta uglja usljed velike potražnje, iako je grejna sezona već završena.

Kako prenosi portal Onet, više od 100 vozila je stajalo u koloni ispred skladišta uglja u mjestu Goržice Vjelke.

Usljed nestašice, mnoga poljska domaćinstva su bila primorani da kupuju ugalj od preprodavaca po cujeni od 2.500 do 3.000 zlota po toni (700-800 dolara), što je daleko više od zvanične cujene od oko 1.000 zlota (234 dolara).

Poljska godinama uvozi ruski ugalj, koji čini oko 20 posto njene domaće potrošnje. Oko 9,4 miliona tona ruskog uglja je uvezeno u Poljsku 2020. godine i uglavnom se koristio za grijanje individualnih domaćinstava. Nacija takođe uvozi iz Rusije oko 50 posto svog gasa i preko 60 procenta nafte za preradu.

Međutim, od početka vojnog sukoba u Ukrajini, Varšava poziva na potpunu zabranu uvoza ruskih energenata. Poljska vlada je u martu saopštila da će okončati sav uvoz ruske energije, uključujući naftu, gas i ugalj, do kraja 2022.   Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!