Capital.ba

“Etmax” uz klijenta od ideje do puštanja u rad elektrane

24.05.2022. / 16:49

BANJALUKA – Usvajanjem novog Zakona o obnovljivim izvorima energije u Republici Srpskoj građanima i privrednicima se otvorila prilika da investiraju u solarne panele i postanu energetski nezavisni u vrijeme nekontrolisanog rasta cijena struje te nestašica i neizvjesnosti na tržištima.

FOTO: Etmax

Banjalučka kompanija “Etmax” i “ProCredit banka” uveliko su u projektima energetske tranzicije, a spremno dočekuju i nadolazeći investicioni ciklus koji će se pokrenuti donošenjem nove legislative.

Povodom toga oni su danas u Banjaluci organizovali konferenciju “Čista energija za budućnost” gdje su zainteresovani dobili priliku da na jednom mjestu dobiju odgovore na sva pitanja i nedoumice vezane za proces izgradnje i finansiranja solarnih elektrana.

Direktor kompanije “Etmax”, Siniša Maksimović je podsjetio kako Srpska uveliko radi na podzakonskim aktima vezanim za Zakon o obnovljivim izvorima energije, a koji bi od početka sljedeće godine trebali biti u primjeni.

Siniša Maksimović, FOTO: Etmax

Sektor obnovljivih izvora energije je u ekspanziji, ubrzano se razvija a mi imamo potencijale koji mogu dugoročno da nam osiguraju održivost.  Obnovljivi izvori su zanimljiva tema za svakog pojedinca jer tehnologija i razvoj nam omogućavaju da možemo razviti različite projekte i prilagođavati ih specifičnostima lokacije, zahtjevima i potrebama klijenata. To je oblast koja daje mnogo moćnosti za razvoj tehnološlkih rješenja, a u periodu pred nama će samo dobijati na važnosti. Zato smo danas ovde da ukažemo na značaj čiste energije za buduće generacije”, kazao je Maksimović.

On je kazao kako je važno razgovarati o novim trendovima koji će osigurati veći udio obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji električne energije.

Podsjetio je kako se kompanija  “Etmax” već deset godina bavi projektovanjem i izgradnjom solarnih elektrana i da je kroz deceniju postojanja izgradila preko 200 elektrana instalisane snage 35 megavata koje proizvode 52 megavat časa zelene energije.

Najavio je i izgradnju solarne elektrane “Nevesinje” snage 63 megavata, koja će biti jedna od najvećih u regionu.

“Etmaxov” inženjer Marko Bilbija pojasnio je kako ova kompanija koristi sistem “ključ u ruke” koja obuhvata kompletan proces od projektovanja do izgradnje pa sve do puštanja u rad postrojenja.

Klijent koji se nama obrati ulazi u zaokružen proces gdje dobija konačan proizvod bez da se lično angažuje u procesu koji je prilično komplikovan”, kazao je on.

Marko Bilbija, FOTO: Etmax

Kako je objasnio, sve kreće od sastanka sa klijentom koji iznosi svoje zahtjeve i očekivanja, na osnovu čega mu “”Etmax” nudi rješenje.

Suština našeg projektovanja i gradnje je interdisciplinarnost i stalna uključenost više inžinjera raznih oblasti, zaokružen proces od inicijalnog susreta do finalnog proizvoda, odnosno elektrane puštene u rad, i razvoj sopstvenih rješenja i tehnologija bez kojih bi nam rad bio dosta sporiji i dosta nezgodniji”, zaključio je Bilbija.

Predstavnici “Procredit” banke poručili su kako se dugi niz godina bave finansiranjem projekata i investicija u sektoru obnovljivih izvora energije, te da imaju tim stručnjaka koji može procijeniti svaki projekat, ocjeniti njegovu ekonomsku isplativost i ponuditi prilagođeno rješenje.

Takođe, napomenuli su da ne finansiraju projekte koji imaju bilo kakve štetne posljedice po životnu sredinu.

Srđan Ožegović, FOTO: Etmax

Kroz naše programe moguć je povrat kredita i do 20 odsto. Tu je i podrška garantni fondova za one koji imaju nedostatak obezbjeđenja, gdje garancije idu čak i do 70 odsto”, rekao je član uprave banke Srđan Ožegović.

Amir Salkanović, predjednik Uprave je poručio kako  je energetska tranzicija uveliko počela u regiji, te da se iz tih projekata mogu izvući pozitivna iskustva.

Imamo tehnologiju, imamo domaće iskustvo na projektima, imamo i unaprijeđen zakonski okvir koji daje puno više mogućnosti nego što je to bilo ranije i imamo dostupna sredstva za finansiranje ovih projekata. Spremni smo da svojim kapacitetom i iskustvom uđemo u ove investicije”, kazao je Salkanović.

FOTO: Etmax

Pored brojnih tema na konferenciji su se mogla čuti i iskustva privrednika koji su investirali u panele, a održana je i panel diskusija.

PR

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti