Capital.ba

„Pošte“ se zadužuju za likvidnost, a povećavaju naknade članovima NO

23.05.2022. / 12:06

–  Članovi Nadzornog odbora u prošloj godini dobijali 800 KM po sjednici
– Među odlukama NO iz prošle godine izdvajaju se one o zaduženjima i smjenama

BANJALUKA – Iako su prvi kvartal završile u minusu, a kako bi održale likvidnost uzimaju kredite, „Pošte Srpske“ odlučile su da povećaju mjesečne naknade članovima Nadzornog odbora za 100 KM.

pošte

Foto: Capital.ba

Odluku o povećanju naknada članovima NO razmatraće Skupština akcionara ovog preduzeća na sjednici zakazanoj za 29. jun.

„Mjesečna neto naknada za rad članova Nadzornog odbora preduzeća, počev od 1. jula 2022. godine iznosi 500 KM, a utvrđuje se u skladu sa zaključkom Vlade RS od 3. marta 2011. godine“, navedeno je u prijedlogu odluke.

Inače, zaključkom Vlade na koji se u „Poštama“ pozivaju predviđeno je da maksimalna naknada za rad članova NO može biti 500 KM.

NO „Pošta“ lani održano šest sjednica

Trenutno članovi Nadzornog odbora ovog preduzeća primaju naknadu od 400 maraka, a lani su održali šest sjednica. To znači da su po sjednici dobijali po 800 KM.

Skupština akcionara „Pošta“ razmatraće i izvještaj o radu NO u prošloj godini, a u kojem se posebno izdvajaju odluke o odobravanju zaduženja preduzeća i odluke o smjenama.

Donesena je odluka kojom je razriješena direktorka Radne jedinice poštansko – saobraćajni centar Banjaluka Darinka Pejić, te odluka kojom se za njenog nasljednika imenuje Zoran Durić.

Takođe, razriješen je i direktora Radne jedinice za poštanski saobraćaj Sokolac Кostović Aleksandar i to na lični zahtjev, a na njegovo mjesto imenovan Mladen Odović.

Podsjećamo, Skupština akcionara „Pošta Srpske“ je početkom marta prošle godine razriješila Nadzorni odbor ovog preduzeća zbog toga što nisu prihvatili plan uprave da ovo preduzeće zaduži za devet miliona KM kako bi kupili objekat u vlasništvu Slavka Roguljića

Tada je imenovan privremeni Nadzorni odbor u kojem su Jelena Vidović, kćerka ministarke finansija Zore Vidović, Boris Dmitrašinović, Neven Stanić, Marko Mihajlović i Dragana Dubajić.

Polovinom 2021. oni su imenovani za članove NO na mandat od četiri godine, s tim što je umjesto Jelene Vidović u NO imenovan Aleksabndar Vrhovac.

„Pošte“ su prvi kvartal ove godine završile u minusu od 380 hiljada KM i sa akumuliranim gubitkom od 2,1 milion KM, ali to upravi nije bilo prepreka da predloži povećanje naknade za rad Nadzornom odboru.

Takođe, „Pošte“ su ovog mjeseca podigle dva kredita od dva miliona i 3,5 miliona KM koji su im neophodni za održavanje tekuće likvidnosti i obrtna sredstva

Pored toga, analiza Transparency Internationala u BiH je pokazala da „Pošte Srpske“ imaju 130 radnika više od „BH Pošta“, a koje imaju gotovo 30 miliona maraka veće prihode od „Pošta Srpske“.

 

CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!