Capital.ba

Srbiji svake godine nedostaje 4.000 vozača

21.05.2022. / 9:30

BEOGRAD – Srbiji svake godine nedostaje 4.000 novih profesionalnih vozača autobusa i kamiona i država bi morala da pomogne da se taj problem prevaziđe, rekao je Tanjugu direktor Poslovnog udruženja “Srbijatransport” Goran Aleksić.

vozača kamiona

FOTO: Pixabay

Mi imamo 160.000 vozača sa radnim stažom od 40 godina, znači da nam treba 4.000 vozača godišnje. Ako 1.000 njih dolazi iz obrazovnog sistema, a 3.000 mora da plaća naknadno stručnu profesionalnu kompetenciju koja je skupa, onda imamo ozbiljan problem. Mi smo predlagali da Vlada Srbije sa Nemačkom organizacijom za državnu saradnju (GIZ) nađe modele subvencionisanja te obuke koja košta“, rekao je Aleksić.

Naveo je da je prošle godine samo 238 vozača prošlo ovu vrstu obuke da bi dobilo licencu za profesionalne vozače kamiona i autobusa.

Aleksić je napomenuo da su izmjene zakona uvele još neka ograničenja koja se odražavaju na stanje u sektoru transporta.

Naša privredna aktivnost raste, imamo povećane zahteve za prevozom, a nema dovoljno vozača. U međuvremenu je uveden zakon koji je ograničio radno vreme vozača, te sada treba više njih da obavlja isti posao nego ranije. Uvedena je starosna granica, tako da vozač autobusa mora da ima najamnje 24 godine. Ja sam sa 19 godina dobio C kategoriju i mislim da su ljudi zreli da sa 19 godina preuzmu odgovornost“, ocijenio je Aleksić.

On je podsjetio da Srbija ima demografski pad, uz veliki odlazak vozača na rad u inostranstvo, i založio se za to da se sprovedu neke promjene.   Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!