Capital.ba

Došić tri mjeseca rukovodio Upravom bez rješenja

20.05.2022. / 11:54

BANJALUKA – Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave za igre na sreću, Aleksandar Došić skoro tri mjeseca je rukovodio Upravom bez ikakvog rješenja o imenovanju jer je Vlada “zaboravila” da mu produži mandat, saznaje portal CAPITAL.   

Aleksandar Došić

FOTO: Republička uprava za igre na sreću

Prema ocjeni stručnjaka, zbog ovog propusta, svi akti koje je Došić potpisao za vrijeme dok je bez osnova sjedio u direktorskoj fotelji ne bi smjeli imati bilo kakvu pravnu snagu.

Propust se desio 10. oktobra prošle godine kada je Došiću isteklo prethodno Rješenje o imenovanju na poziciju vršioca dužnosti direktora, a novo nije doneseno.

Međutim, on je vodio Upravu kao da se ništa nije desilo sve do 18. januara, kada je dobio novo Rješenje o imenovanju.

Sve su to primjetili revizori iz Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske.

Vršilac dužnosti direktora je rukovodio radom Uprave bez odgovarajućeg rješenja, jer je prethodno rješenje Vlade Republike Srpske isteklo, a novo nije bilo objavljeno u Službenom glasniku Republike Srpske i samim tim nije stupilo na snagu”, navode oni.

Toalet papir vrijedniji od potpisa

Banjalučki advokat Aleksandar Jokić u razgovoru za CAPITAL kaže kako je riječ o velikoj nezakonitosti.

 “Akti koje je on potpisao nemaju snagu ni toalet papira jer su nekvalitetni”, ocjenjuje on.

Međutim, bez obzira na očigledne nezakonitosti, on dodaje kako su sudovi prihvatili praksu vlasti, pa često stvari koje nemaju puno dodira sa pravom i zakonom, prolaze.

Tako se na primjer vršioci dužnosti upisuju u registar kao zastupnici jer su sudovi poklekli. Mi jednostavno nemamo uređen sistem”, kaže Jokić.

On smatra kako se pojam vršioca dužnosti zloupotrebljava, najviše od strane političara koji tako upravljaju svojim kadrovima koje postavljaju na ključna mjesta, a koja na taj način veoma lako mogu kažnjavati i nagrađivati pozicijama.

Inače, kada je Došić u pitanju, a kako su to revizori precizno pobrojali, on je čak devet puta imenovan za vršioca dužnosti.

Nekoliko puta je i formalno razriješen, kako bi se sprovele sudske presuda i kako bi se njegov prethodnik Mladen Simić vratio, jer je nezakonito smijenjen.

Ova kadrovska vrteška traje već duže vrijeme, a nastavljena je početkom maja ove godine kada je Simić po treći puta smijenjen, čime je Vlada nastavila da izvrgava ruglu sud i zakon.

Treba napomenuti da je Vlada Republike Srpske sličan propust napravila i krajem prošle godine kada je vršiocu dužnosti Republičke uprave civilne zaštite Milanu Novitoviću istekao mandat.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!